Gå direkt till textinnehållet

”Sveriges Radio driver bibliotek och research vidare”

DEBATT Sveriges Radio tar över den research- och biblioteksverksamhet som tidigare legat inom SRF. Samtliga medarbetare erbjuds anställning inom Sveriges Radio.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Replik till: DIK och Journalistförbundet: ”Behåll SRF research och bibliotek”

Sveriges Radio har alltid sett ett fortsatt behov av de tjänster som DIK och SJF nämner i sin debattartikel. Som vi tidigare meddelat har vi därför under en tid undersökt möjligheterna att driva vidare både research och bibliotek i egen regi som ett stöd för vår publicistiska verksamhet. Vi är glada att vi nu hittat en lösning som innebär att vi från 1 december 2024 övertar den research- och biblioteksverksamhet som tidigare legat inom SRF. Samtliga medarbetare erbjuds anställning inom Sveriges Radio.

Nästa steg blir att anpassa verksamheten efter våra specifika behov. Eftersom vi nu i huvudsak ska finansiera verksamheten själva kommer vi att behöva se över kostnaderna och effektivisera, precis som vi nyligen behövt göra för övriga delar av Sveriges Radio. Detta arbete inleds i samband med övertagandet och beräknas vara klart under maj 2025. Fram till dess bedrivs verksamheten som vanligt.

Annons Annons

Genom ett avtal med SVT och UR kommer även deras medarbetare ha möjlighet att nyttja bibliotekstjänster från Sveriges Radio utifrån SVT:s och UR:s egna behovsbedömningar.

Sofia Wadensjö Karén
Programdirektör, Sveriges Radio

 

Kommentarer

Ett svar till ””Sveriges Radio driver bibliotek och research vidare””

  1. Biblioteket och researchavdelningen på SR har varit nedläggningshotat flera gånger. Fint att SR nu äntligen fattat att man förfogar över en resurs som saknar motstycke i Sverige. KB är det enda som kommer upp i samma klass (kanske lite högre…). Men KB är stökigt att rota i. Det tar tid. På SR-arkivet finns folk som vet precis hur man gör. De är dessutom snabba. Och de har tillgång till mikrofilmat material även ur utländska medier. Aftonbladet och DN/Expressen har sedan länge fimpat sina arkivtjänster. Det hette att allt finns på nätet. Vilket nys!
    / Jan Mosander

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt