Gå direkt till textinnehållet

Tomas Polvall: : Hacka inte på Jyllands-Posten

För varje bomb, flaggbränning, ambassadattack och dödshot som riktas mot danska medborgare och danska intressen växer kritiken mot Jyllands-Posten. Och undfallenheten växer i samma takt. Dag för dag.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

För varje bomb, flaggbränning, ambassadattack och dödshot som riktas mot danska medborgare och danska intressen växer kritiken mot Jyllands-Posten. Och undfallenheten växer i samma takt. Dag för dag.

Det borde vara en självklarhet att försvara den yttrandefrihet vi har mot de våldsamma angreppen från regimer som saknar yttrandefrihet. Det är därför allvarigt och oroande att Journalisten (4/06) i stort kan läsas som en kritik av Jyllands-Postens pub­licering av teckningarna. Särskilt allvarligt är chefredaktör Maja Aases angrepp på tidningen. Hon avslutar sin ledare med att kalla publiceringen för ”ett infall”. Ordet yttrandefrihet förekommer inte i texten.

Monthy Pythons vansinnigt roliga drift med kristendom i filmen The Life of Brian var ett betydligt allvarligare angrepp mot religionen än teckningarna i Jyllands-Posten. Vad skulle hända om någon gjorde en ”muslimsk version” av filmen? När Salman Rushdie publicerade Satansverserna stod i stort sett en enig journalist- och författarkår upp till försvar för Rushdies rätt att skriva som han gjorde.

Annons Annons

bryt

Det är uppenbart att många av dem som nu kritiserar Jyllands-Postens publicering tycker att man ska ta hänsyn och inte provocera utan i stället tänka på följderna.

Man kan inte försvara yttrandefriheten och samtidigt plädera för inskränkningar/förbud mot medvetna provokationer.

Journalisten borde försvara yttrandefriheten och inte ägna sig åt att kritisera den tidning som just nu är utsatt för en våldsam kritik av dem som vill avskaffa yttrandefriheten.

frilansjournalist

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret