Gå direkt till textinnehållet

Ulrika Hyllert: Därför vill jag bli vald till förbundsordförande

Ordförandekandidaten Ulrika Hyllert om frågorna hon kommer att kämpa för om hon blir omvald till Journalistförbundets ordförande på kongressen i oktober.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

För mig är förbundets kraft och hjärta vårt gemensamma engagemang. I klubbar, sektioner, intresseföreningar och nätverk bär vi tillsammans det fackliga arbetet och allt som rör villkoren för journalistiken. Om jag får förtroende som ordförande under kommande kongressperiod vill jag fokusera på att stärka dessa delar i förbundet.

För att stå upp mot arbetsgivarnas krav på försämringar, en ökad stress och sänkta arvoden är de förtroendevalda helt oumbärliga. Därför är det helt nödvändigt att både satsa på och utveckla klubbverksamhet och andra organisationsled där förtroendevalda finns. Stressen i vardagen och de senaste årens nedskärningar har gjort det lokalfackliga arbetet tyngre. För att både skapa en rimlig vardag för alla medlemmar, och för att de förtroendevalda ska orka, behöver vi fokusera än mer på arbetsmiljö.

Det behöver bli lättare att engagera sig och fler ska vilja vara med i arbetet för bättre villkor oavsett om man arbetar på en stor eller liten arbetsplats, är frilans eller offentliganställd. Jag vill att varje medlem ska känna att vi är många som blir starkare tillsammans när det gäller allt från lön, arvoden och otrygga jobb till yrkesetik, mediepolitik och en arbetsdag utan hot och hat.

Varje medlem ska känna sig företrädd och inkluderad. Förbundet måste rymma många olika sorters medlemmar, traditionella skrivande journalister, bildjournalister, poddproducenter, ux-designers och andra nya yrkesroller som ingår i redaktionellt arbete.

Vi behöver också vara uppmärksamma på hur AI och ny digital teknik påverkar journalistiken och säkerställa att det finns ett stort publicistiskt och etiskt ansvarstagande.

Det är en självklarhet att journalistik är en grundläggande del av demokratin. Vi behöver ständigt arbeta för att uppvärdera journalistiken, både för demokratins skull och för våra villkors skull. Som fackförening bidrar vi varje dag till demokratin genom att skapa inflytande för medlemmarna och vara en stark part på arbetsmarknaden. Att stå upp för de demokratiska värdena är att ta ansvar för ett fritt och öppet samhälle nu och i framtiden.

Under nästa kongressperiod vill jag att vi kraftsamlar kring frilansfrågor, villkoren för bemanningsanställda och otryggheten för visstidsanställda. Facklig solidaritet är att kämpa för dem som har det tuffast. Under pandemin har det fackliga arbetet handlat om att akut hantera allt från att rädda lokalpressen genom ökat mediestöd och stöd till egenföretagare till att förhandla korttidsarbete och lösa helt nya arbetsmiljöfrågor.

Nu när den akuta krisen är över vill jag skapa förnyat utrymme för våra yrkesfrågor som till exempel yrkesetik och yttrandefrihet. Vi behöver också ta förnyade tag kring kompetensutveckling, upphovsrättsfrågor, diskrimineringsfrågor och mångfald samt försvara ett oberoende public service och arbeta för en stark lokal journalistik i hela landet.

I förbundet behöver vi nu den styrka och energi fysiska möten ger, vilket pandemin hindrat oss ifrån. Vi behöver träffas fysiskt i många olika konstellationer framöver inom förbundet. Om jag får förtroende att leda förbundet kommer jag så snart det är möjligt att föreslå för förbundsstyrelsen att vi ska ordna någon form av större konferens eller möte för engagerade inom förbundet. Jag hoppas vi ses där!

Ulrika Hyllert
kandidat till ordförande i Journalistförbundet för nästa kongressperiod

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret