Gå direkt till textinnehållet

Uppmärksamma journalisternas situation i Irak

I samband med USAs invasion i Irak den 8 april 2003 besköt amerikanska armén journalister på Al Jazeeras kontor, Abu Dhabis TV-kontor och Palestine Hotel varvid den spanske journalisten José Couso och Reuters kameraman Taras Protsyuk dödades.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Den 12 juli 2007 angrep två Apachehelikoptrar förorten Al-Amin i Irak. Mer än 25 människor dödades, däribland två av Reuters medarbetare, förarassistenten Saeed Chmagh och krigsfotografen Namir Noor-Eldeen. Händelsen videodokumenterades från helikoptrarna, men trots Reuters begäran vägrade USAs regering att släppa filmen. Det var först i april 2010 som den nådde allmänheten – tack vare Wikileaks – och detaljerna i förloppet blev kända.

Reutersjournalisten Ibrahim Jassam satt 17 månader i amerikanskt fängelse i Irak utan åtal eller dom. Han släpptes i februari 2010 med beskedet att fängslandet av honom var ”ett misstag”.

I maj 2010 mördades den 23-årige kurdiske journalisten Zardasht Osman efter att ha förts bort och torterats i Erbil (Hawler) i irakiska Kurdistan. Hans döda kropp kastades ut på gatan i staden Mosul. Hans familj och vänner liksom ett upprop undertecknat av 75 kurdiska journalister, förläggare och intellektuella anklagar de kurdiska säkerhetsstyrkorna för mordet. Zardasht Osman hade skrivit kritiska artiklar mot de ledande klan- och krigsherrepartierna.

Annons Annons

Detta är några exempel på den mycket farliga situationen för journalister i Irak. Enligt en utförlig sammanställning av BRussells Tribunal har 316 irakiska och 30 icke-irakiska namngivna medieyrkesarbetande dödats sedan USA invaderade och ockuperade Irak för snart åtta år sedan.

I Sverige drivs en omfattande kampanj för den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som sitter fängslad i Eritrea. Mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja har också fått berättigad uppmärksamhet. Men trots att Irak har betecknats som det farligaste landet i världen för journalister och har största antalet olösta mordfall på journalister ägnas morden på journalister i Irak förvånansvärt lite utrymme.

Den totala avsaknaden av pressfrihet i det ockuperade Irak är särskilt värd att uppmärksamma i samband med Unescos ”World Press Freedom Day”, som USA står värd för den 1-3 maj.

Mot denna bakgrund undrar jag på vilket sätt Svenska Journalistförbundet reagerat på situationen för journalister i Irak? Jag hoppas också att förbundet aktivt ska hjälpa till att uppmärksamma denna situation, till exempel genom ett uttalande inför åttaårsdagen av USAs invasion.

                                                 Christer Lundgren
                                                 medlem i Journalistförbundet och IrakSolidaritet

 

Svar: Förlåt  sent svar. Jo, vi är förstås uppmärksamma på situationen för journalister i Irak. Journalistförbundet försöker i största möjliga mån arbeta via den internationella journalistfederationen, IFJ, när det gäller internationella journalistfrågor, och i synnerhet när det gäller säkerhetsfrågor. Vi gör det genom att, som nu senast, ta initiativ till en policy för hur förbunden ska kunna hjälpa asylsökande journalister. Vi är med i diskussionerna kring Safety Fund, som ska kunna ge pengar till journalister i akut nöd. Vi är med i INSI, International News Safety Institute, som utbildar journalister i säkerhetsfrågor, framför allt lokala journalister, som de i Irak. Genom EFJ, den europiska journalistfederationen, där jag är ordförande, deltar vi i projektarbete som berör säkerheten för många europeiska journalister. I dag, 3 mars, har vi i EFJ i pressreleaser och brev till Europeiska unionens parlament, protesterat mot att nio journalister i morse greps i Turkiet, där nu ett 60-tal journalister är fängslade. I EFJs namn har vi också i dag protesterat mot hur journalister behandlas i Vitryssland.

Men  när det gäller Irak är vi faktiskt involverade mera direkt. Via ett LO-TCO biståndsprojekt är vi med och stöder de irakiska kollegerna i uppbyggnaden av sina organisationer. Jag var själv i Irak i december och deltog i en konferens med representanter från de irakiska och kurdiska journalistförbunden där vi diskuterade säkerhetsfrågan, vi diskuterade också etik och medielagar. Säkerhetsfrågan aktualiserades av att en kollega mördades just medan konferensen pågick.

Journalistförbundet har också fått en fråga om vi kan komma och berätta om kollektivavtal, och vi räknar med att åka till Bagdad senare i år för att dela med oss till de irakiska kollegerna av våra erfarenheter.

                                                           Arne König
                                                           vice ordförande, Journalistförbundet

 

 

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret