Gå direkt till textinnehållet

Utred brotten mot Dawit Isaak

DEBATT Om svensk åklagare beslöt sig för att utreda brotten mot Dawit Isaak kanske det bidrar till att han äntligen får lämna fängelset och träffa sin familj. Svenska myndigheter bör ta till sig av hur FBI agerar mot våldsregimer.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det finns en video på amerikanska FBI:s hemsida där en hög chef varnar för regimer som vill tysta kritiker både hemma och i exil. Uttalandet lyfter fram det ansvar alla länder har för att hindra kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Det står i skarp kontrast mot vad vi hittills fått höra av svenska åklagare i Dawit Isaaks fall. De misstänker att han utsätts för brott mot mänskligheten. Men de gör ingenting. Till helgen fyller Dawit Isaak 60 år.

Vänd er till oss när förtryckarregimer ger sig på er som är i exil, uppmanar Robert Contee, hög chef på FBI i sitt videobudskap. Han pekar på vad han kallar transnationell repression, att förtryckarregimer allt oftare försöker skrämma människor i exil till tystnad genom hot, våld eller till och med kidnappning. Just det drabbade publicisten Gui Minhai när Kina kidnappade honom i Thailand 2015. Också Gui Minhai har fyllt 60 i höst. Två författare med svenska rötter i Göteborg fyller 60 i fångenskap. Den ene i en cell i Kina. Den andre i en cell i Eritrea.
Dawit Isaak flydde till Sverige på 1980-talet, under Eritreas trettioåriga befrielsekrig mot Etiopien. Han återvände när landet blev fritt 1991. När regimen 10 år senare slog till mot sitt eget folk var han en av alla som fängslades. Tillsammans med tre kollegor är han nu den journalist som suttit fängslad längst i världen. Han har aldrig blivit ställd inför domstol.

Vi i Reportrar utan gränser har arbetat för Dawit Isaaks sak i över 20 år nu, tillsammans med advokater också juridiskt. Med den erfarenheten är det speciellt att höra FBI utlova hjälp och att uppmana personer som tagit sin tillflykt i USA att vända sig dit om de känner sig hotade. Uttalandet är också ett sätt att ta internationellt ansvar. Alla länder har nämligen förpliktat sig att bekämpa de särskilt allvarliga brott som folkrätten brännmärker på ett ovillkorligt sätt: folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Men svenska rättsvårdande myndigheter har hittills inte tagit det ansvaret i Dawit Isaaks fall. Redan 2015 slog den svenske riksåklagaren fast att det finns skäl att misstänka att han utsätts brott mot mänskligheten. Men någon utredning blev det ändå inte. Beskedet kom efter en första anmälan från Dawit Isaaks juridiska ombud.

Annons Annons

Sedan dess har juristerna med vårt stöd gjort ytterligare försök att få svenska åklagare att utreda brottsmisstankarna. Fortfarande utan resultat.

Tre gånger har svenska åklagare sagt nej till att utreda brottsmisstankarna. Därför ger det hopp att åklagarmyndigheten nyligen beslöt att ta upp den nya anmälan Dawit Isaaks juridiska ombud, Jesús Alcalá och Percy Bratt, och Reportrar utan gränsers internationella jurist Antoine Bernard lämnade in i september. Anmälan stöds av Svenska PEN och Raoul Wallenberg Centre for Human Rights i Kanada.

Juristerna pekar på att det gått tio år sedan den första anmälan som avslogs med hänvisning till risken att försämra UD:s förhandlingsmöjligheter att få Dawit fri. Nu – efter 23 års förhandlande – är detta inte längre ett hållbart skäl för Sverige att låta bli att uppfylla sin internationella plikt att utreda allvarliga människorättsbrott.

FBI:s budskap om att hindra våldsregimer att påverka livet för människor i exil gäller också här. Esayas Isaak som kämpat oförtröttligt för sin storebror har hotats flera gånger av regimens hantlangare. I närradion här i Göteborg sades att han skulle få tungan utskuren om han inte teg.

Svenska myndigheter bör ta till sig av vad FBI säger.

Det vore inte mycket till 60-årspresent, men om svensk åklagare beslöt sig för att utreda brotten mot Dawit Isaak kanske det bidrar till att han äntligen slipper ut ur fängelset och får träffa sin familj.

Björn Tunbäck
I styrelsen för Reportrar utan gränser/Sverige

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt