Gå direkt till textinnehållet

Uttalande till stöd för Frilans Riks ledning

Den senaste veckan har Journalisten publicerat några artiklar där hård kritik riktats mot Frilans Riks styrelse och framför allt ordföranden Gert Lundstedt. Kritiken kommer i första hand från Nana Eshelman Håkansson och Bella Stenberg, båda från Västra frilanssektionen och numera avhoppade ledamöter från Riks styrelse.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

De är extremt skarpa i sin kritik av Lundstedt som påstås ljuga och utöva sin makt via manliga härskartekniker. 

Ytterligare en medlem i Västra, Terje Carlsson, intervjuas och ges möjlighet att kritisera Riks styrelse och den arvodeskamanj man bedrivit i över ett år nu, en kampanj som Carlsson själv hoppat av.

Gert Lundstedt får förstås bemöta avhopparnas kritik och ge sin bild av konflikten, men ingen annan ur Frilans Riks styrelse erbjuds i dessa långa artiklar att kommentera påståendena. Detta ger bilden att påhoppen på styrelseordföranden är motiverade och kritiken sann.

Om man från Journalistens sida på allvar varit intresserad av att förstå vad som egentligen hänt, borde man ha kollat de kränkande uppgifterna med fler ur styrelsen.

Vi som skriver under detta uttalande sitter i Norra Norrlands frilanssektions styrelse och har inte mer än indirekt inblick i Frilans Riks styrelsearbete. Men flera av oss har varit frilansfackligt engagerade tillräckligt länge och suttit med vid tillräckligt många gemensamma möten, för att reagera på de i våra ögon orättvisa påhoppen.

Ingen är perfekt men vi vill ändå – så länge anklagelserna inte bevisats – ge Gert Lundstedt och Frilans riks styrelse vårt fulla stöd. Ingen ska behöva löpa gatlopp på detta vis utan att kritikerna konkret kan visa trovärdigt underlag för sina anklagelser. Här vilar en stor del av ansvaret på tidningen Journalisten. 

Vi noterar också att ett enigt årsmöte så sent som i maj gav Gert Lundstedt sitt fulla förtroende för att fortsätta som ordförande. Om kritik mot hans ledarskap och person funnits redan då borde detta naturligtvis ha lyfts på årsmötet. På samma möte dök också Nana Eshelman Håkansson lite överraskande upp som ett namn utanför valberedningens förslag. Utan närmare presentation valdes hon ändå in som suppleant i styrelsen.

Vi tycker också att kritiken mot arvodeskampanjen och bristen på konkreta resultat är orättvis. Som om det vore Frilans Riks eller ens Journalistförbundet som sätter arvodena. 

Kan någon verkligen tro annat än att de låga arvodesnivåerna sätts av uppdragsgivarna? Orsakerna är förstås många, men den viktigaste faktorn är att det fortfarande finns tillräckligt många frilansar som är beredda att sälja sig alltför billigt. Så länge uppdragsgivarna kan köpa knäck billigare via någon annan kommer arvodena att förbli låga.

Enda sättet att nå framgång i kampen för högre frilansarvoden är att vi alla står eniga bakom kraven. Allra helst tillsammans med våra kamrater i arbetsplatsklubbarna. Utan medlemmarnas gemensamma kampvilja kan ingen styrelse i världen höja arvodena.

Så i stället för att kritisera arvodeskampanjen och en ledning som ändå försöker göra något borde vi samfällt bojkotta alla de uppdragsgivare som skambudar på kvalificerat frilansmaterial. Att hoppa av är bara att överlåta arbetet på andra.

Med tanke på hur svårt det är att få journalister att engagera sig fackligt, är samlande krafter oerhört viktigt. Gert Lundstedt är enligt oss en sådan samlande kraft, till skillnad från de kritiker som nu valt att hoppa av.

 

Bertholof Brännström
Erland Segerstedt
Ulrika Vallgårda
Liselott Holm

styrelseledamöter i Norra Norrlands frilanssektion

 

SVAR: Jag blir något förvånad över att undertecknarna av denna debattartikel så hårt attackerar Journalisten för att vi skrivit om konflikten i Frilans Riks. Att inte skriva om den vore förstås direkt tjänstefel. Vi kommer att fortsätta bevaka denna infekterade konflikt.

Helena Giertta
chefredaktör och ansvarig utgivare Journalisten

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret