Gå direkt till textinnehållet

”Vad gör regeringen för pressfriheten i Gaza?”

DEBATT Kriget i Gaza är det dödligaste för journalister i modern tid. Nu måste regeringen göra mer för att värna pressfriheten: Kräv i EU och FN att journalister släpps in i Gaza.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Den 13 oktober i fjol befann sig den libanesiska videoreportern Issam Abdallah i byn Alma Al-Shaab i Libanon, en dryg kilometer från den israeliska gränsen. Han var där för att skildra israeliska bombningar för Reuters, som han jobbat för sedan 2007, och delade bil med sex kollegor från bland annat Reuters, AFP och Al Jazeera.

De bar blå skottsäkra reportervästar med ”Press” i versaler, när fordonet besköts av en israelisk stridsvagn och dödade Abdallah och skadade hans kollegor.

Hans sista inlägg på Instagram var en bild på reporterveteranen Shireen Abu Akleh, som sköts i huvudet av israelisk militär i maj 2022.

Annons Annons

Men trots att sex utredningar, bland annat från Reportrar utan gränser och FN, drar slutsatsen att attacken var medvetet riktad mot de sju journalisterna, har ingen ställts till svars.

Efter Hamas terrordåd har den israeliska regeringen svarat med ett omfattande våld. Under året som gått har enligt Reportrar utan gränser minst 130 mediearbetare dödats, varav 32 medan de utförde sitt arbete.

Enligt Kommittén för skydd av journalister (CJP) är kriget det dödligaste för journalister sedan 1992 när organisationen började föra statistik.

Israel har dessutom attackerat höghusen Al-Ghifari och Haji, där AFP och flera andra mediehus hade sina kontor, fängslat palestinska journalister, samt hindrat israeliska och internationella journalister från att ta sig in i Gaza.

Men våldet och repressionen riktas även mot israeliska journalister, från Hamas och andra terrororganisationer.

I ett uppmärksammat dåd dödades exempelvis den israeliska fotojournalisten Roee Idan den 7 oktober 2023, kort efter att han för nyhetssajten Ynet rapporterat om Hamas attack.

Samtidigt som villkoren för den fria journalistiken är oerhört svåra, är behovet av trovärdig rapportering enormt. Det gäller i Ryssland, Ukraina, Libanon – ja, i alla konfliktområden.

Men Gaza särskiljer sig just nu som den farligaste fronten.

Nu riskerar hela regionen att dras in i ett storkrig. Och inte någon part i konflikten respekterar journalisters möjligheter att rapportera fritt.

Vi är överens om att journalister måste vara fria att rapportera om det som händer i Israel, Gaza och Västbanken. Världen behöver oberoende bevakning av det som sker.

Vi anser att den svenska regeringen måste tala klarspråk om hur krigshandlingarna slår mot journalistiken, kräva att journalister släpps in i Gaza och att de där ska fredas från våld från alla parter.

Sverige införde världens första tryckfrihetsförordning, och vår pressfrihet har länge rankats bland de högsta i världen. Sverige har också stolta traditioner av att via bland annat bistånd verka för yttrandefrihet och fria medier.

Vi ställer därför frågan till utrikesminister Maria Malmer Stenergard och kulturminister Parisa Liljestrand: vad gör Sverige i EU och FN för att värna det fria ordet – så att omvärlden får veta vad som sker i krigets Mellanöstern?

Kerstin Almegård, ordförande Svenska pen
Axel Andén, chefredaktör Journalisten
Leonidas Aretakis, chefredaktör Flamman
Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben
Lina Hedenström, vd NTM
Ann-Louise Kleen, ordförande Gratistidningarna
Erik Larsson, ordförande Reportrar utan gränser
James Savage, ordförande Sveriges tidskrifter
Martin Schori, stf ansvarig utgivare Aftonbladet
Ulla Sätereie, ordförande Grävande journalister
Johan Taubert, vd Tidningsutgivarna
Yasmine Winberg, chefredaktör Resume och tf. chefredaktör Dagens Media

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler