Gå direkt till textinnehållet

Varför ägnar sig SVT åt IS-propaganda?

På bästa sändningstid sände SVTs Uppdrag granskning (18/2) programmet Martyrskap där reportern Sanna Klinghoffer intervjuar IS-medlemmen ”Adam”. Denne ”Adam” är IS-terrorist sedan två år. Och SVT-journalisten är välinformerad om att han har deltagit i brott mot oskyldiga människor.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Klinghoffer inleder programmet så här: ”Jag vill förstå varför  en ganska vanlig kille från Göteborg har valt att gå med i världens i dag mäktigaste terrororganisation. Han vill göra jihad, dö för Allah." Därefter varnar hon för våldsamma scener som inte lämpar sig för visning i Sveriges Television. Och så börjar den mest okritiska och obalanserade intervjun i SVTs historia.

"IS halshugger bara syriska piloter", säger Adam.

Och reportern sväljer Adams förklaring till hundra procent. Reportern frågar inte om halshuggningarna av utländska journalister och biståndsarbetare, massmorden på de kristna minoriteterna såsom assyrier, kaldéer, kopter. Inte ett enda ord om att IS har drivit 200 000 yazidier från deras hem i Sinjar, kidnappat drygt 4 000 yazidi-kvinnor, avrättat ett år gamla barn, begravt människor levande, genomfört gruppvåldtäkter, bedrivit etnisk rensning mot kurder såväl i syriska som irakiska Kurdistan. Av obegriplig anledning väljer ett av Sveriges kunnigaste och vassaste TV-program, Uppdrag Granskning, att inte återge de barbariska handlingar som IS ägnar sig åt dagligen. Inte en fråga om brott mot mänskligheten!

Annons Annons

Var den halshuggna James Foley en syrisk pilot?

Man tar sig för pannan. Skattefinansierade SVT låter en terrorist och mördare i munkjacka propagera okritiskt, ja profetiskt och heligt. Inte en fråga om att ”Adam” begått brott mot mänskligheten. Ursäkta, ”Adam” var inte i Syrien och i Irak för att spela tennis, än mindre för att skära av vattenmeloner! Nej, han var och är på väg till krigsplatsen där IS halshugger människor eller bränner levande oftast civila yazidi-kurder, assyrier, kaldéer, amerikaner, japaner, engelsmän, irakier, syrier med flera.

På sistone cirkulerar många rykten i vårt land om att Säkerhetspolisen (SÄPO) blundar  för dessa terroristers aktiviteter, men i onsdags blev jag och hundratusentals, kanske en miljon, tittare vittnen till att det är SVT som blundar för terrororganisationer och deras medlemmar.

Vad skiljer denne terrorist ifrån de som mördade nästan hela redaktionen på Charlie Hebdo i Paris, och den som mördade två oskyldiga människor i Köpenhamn den gångna helgen? Skulle SVT vågat låta dessa mördare medverka i Uppdrag granskning, om de hade överlevt efter sina kallblodiga mord?

Jag tror inte det!

Behöver verkligen den svenska allmänheten lära sig något av att en IS-terrorist presenterar sin version?

Var härrör SVTs tolerans gentemot de islamiska jihadisterna ifrån?

På kurdiska finns ett ordspråk: "Låt ormen, som inte biter mig, leva i tusen år!” Är det i den andan SVT agerar och reagerar?

Sanningen om IS borde ha lyfts fram för länge sedan: IS är en blodsugen terrororganisation som består av gamla Saddam Hussein-anhängare i Baathpartiet, yrkesmördare som importeras från 90 länder. Och denna terrororganisation styrs av några stater i Mellanöstern för att förpesta livet för den kurdiska nationen, för kristna minoriteter, ja alla som inte tillhör dem.

Att ge utrymme till terrorister som har ägnat sig åt mord och våldtäkter rimmar illa med grundläggande mänskliga rättigheter och medieetiken.

                                                                       Kurdo Baksi
                                                                       journalist och författare
                                                                       Abit Gürses
                                                                       svensk-kurdisk journalist

 

Svar:

Hur ska man hindra att ung män, som ”Adam”, lämnar Sverige för att bli medlemmar i IS? Genom att enbart fördöma eller genom att försöka förstå vad det är som driver en person att bli terrorist?

Kurdo Baksi och Abit Gürses anser uppenbarligen det förstnämnda. Dessa terrorister ska inte komma till tals, enligt dem. Vi hävdar motsatsen, att det bästa sättet att motverka denna terrorism är att undersöka drivkraften bakom det förödande steg de unga människorna har tagit. Bara så, genom insikt och kunskap, skapas förutsättningar för att motverka den otäcka utveckling som nu pågår runt om i landet där unga män, mot allt förnuft, dras till att medverka i Islamiska statens illdåd.

Uppdrag granskning har granskat Islamiska staten ur olika perspektiv. I fjol gjorde vi en granskning av rekryteringen till organisationen (21/5 2014) och redovisade då de härjningar som den dittills gjort sig skyldig till. IS (eller ”Isis” som organisationen då kallades) var i det skedet inte så känd bland den svenska allmänheten. I dag är situationen annorlunda. Islamiska statens illdåd, som Baksi och Gürses räknar upp i sin debattartikel, kan inte ha gått någon förbi. Dessa fruktansvärda händelser och övergrepp utgör också bakgrunden till intervjun med ”Adam” där vi valde att fokusera på frågan: Vad är det som driver en person att göra detta?

Vi valde att gå på djupet i denna frågeställning i en intervju där tonen är kritisk och där reportern tydligt visade sitt avståndstagande.

Vi valde att göra så i stället för att – som ännu ett TV-program i en lång rad – återge alla de barbariska handlingar som IS gjort sig skyldig tid det senaste året. Vi ansåg att det var viktigare att vika programtid för att ge våra tittare nya kunskaper och insikter än att upprepa det som tidigare är väl känt.

Kunskaper och insikter som tittarna inte behöver, enligt Kurdo Baksi och Abit Gürses.

Vi hävdar motsatsen. Detta är precis vad tittarna behöver för att kunna reagera. Och vår granskning i detta ämne fortsätter.

                                                                  Sanna Klinghoffer
                                                                  reporter
                                                                  Magnus Sandelin
                                                                  researcher
                                                                  Nils Hanson
                                                                  ansvarig utgivare
                                                                  Uppdrag granskning, SVT

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret