Debatt
Varför publicera namn och bild?
Jag ska börja med att säga detta: för Örebrovåldtäktsmannens gärningar finns absolut ingen ursäkt! Han måste få sitt straff. Däremot kommer det säkert under rättegången att komma fram diverse förklaringar.
Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.
publicerad
Det är inte till någon hjälp för de drabbade kvinnorna, men det kanske på något sätt kan få oss att förstå hur och varför detta fruktansvärda kan hända med en människa och hans offer.
Via Facebook hade jag namn och bild på den misstänkte bara en kort stund efter gripandet. Jag satt totalt perplex och kommenterade inläggen där jag hoppades att, OM han var oskyldig, skulle stämma arslet av dem som hade hängt ut honom. Nu var det ju, med facit i hand, med största sannolikhet inte fel person som hängts ut. Men frågan är ändå vad som driver Facebook-mobben att hänga ut en gripen misstänkt med namn och bild. Vilken rätt har vi att leka inkvisition på rena chansningar? Och flera tidningar var dessutom mycket snabba att hänga på den offentliga identifieringen.
Vilken nytta har vi av att veta detta? Det är ju för de allra flesta en anonym människa någon annanstans, så det borde väl vara brottet i sig som är intressant och inte namnet på den misstänkte brottslingen. Det hade ju kunnat vara fel person. Vad händer i sådana fall med den felaktigt uthängda personen? Av detta finns trista erfarenheter från till exempel morden på Olof Palme och Anna Lindh.
Medierna kommer att hävda allmänintresse. Men hur långt sträcker sig allmänintresset? Hobbypoliserna på Facebook tycker att han ska ”straffas”, uppenbarligen utan att fundera över konsekvenserna.
Det finns nämligen (utan att på något sätt förringa brottsoffren) fler offer i detta mål. Den misstänktes familj. Dom är helt oskyldiga och ska, liksom brottsoffren, så gott det går försöka gå vidare med sina liv.