Visa solidaritet med journalisterna i Turkiet
Förra onsdagen talade Şebnem Korur Fincancı, ordförande i Human Rights Foundation Turkiet (HRFT) och krönikör i den turkiska tidningen Evrensel, om mänskliga rättigheter i Turkiet och Kurdistan i den svenska riksdagen.
Fyra dagar senare greps Financi tillsammans med journalisterna Erol Önderoğlu (representant för Reportrar utan gränser) och Ahmet Nesin i Istanbul för ”terrorpropaganda” i en summarisk rättegång. Deras ”brott” är att ha deltagit i en stödkampanj som syftar till att förhindra stängningen av den prokurdiska dagstidningen Özgür Gündem. I och med att Özgür Gündem regelbundet skildrar kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Turkiet har det blivit en måltavla för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. På Pressfrihetsdagen i år inledde kända publicister en kampanj för tidningen genom att bli ansvarig utgivare för en dag. Hittills har 37 kända journalister som med stolthet axlat redaktörskapet för en dag, ställts inför rätta. Var och en av dem riskerar fjorton och halvt års fängelse.
Şebnem Korur Fincancı är även en internationellt känd obducent och brottplatsundersökare som nyligen uppmärksammats för att ha publicerat sin rapport om massmorden på kurder, däribland tolvåriga Bran, i en källare i den kurdiska staden Cizre.
Varför fängslas dessa kända journalister när de bara utövar sina yrken? Svaret är enkelt: Erdogan-regimen vill tysta ner alla modiga journalistera och därmed eliminera de sista resterna av den kritiska pressen i Turkiet. Samtliga fängslade har en sak gemensamt: de ägnar sig åt grävande journalistik som avslöjar kränkningarna av de mänskliga rättigheterna.
Erdogan-regimen kontrollerar just nu 80 procent av alla medier i Turkiet. För att tysta oppositionella medier tillämpar regimen grymma metoder såsom sändnings- och utgivningsförbud och fängslandet av journalister. Enligt färska uppgifter från Turkiska journalistförbundet satt 35 journalister i fängelser den 10 juni i år. Majoriteten av dem arbetar för den oberoende nyhetsbyrån DIHA och kurdiska medier såsom Özgür Gündem. Alla som kritiserar Erdogan och hans regim lanseras som ”terrorister”, ”förrädare” och ”spioner” av regimvänliga tidningar varefter åklagarna väcker åtal mot de kritiska rösterna. Tidningar tvingas lägga ner på löpande band. Så fort som Erdogan uttalar en journalists namn i direktsända presskonferenser avskedas omedelbart den nämnde för att inom några timmar sättas i fängelse. I detta otrygga medieklimat tvingas medieinstitutioner tillämpa självcensur som leder till att medborgarna i Turkiet berövas många nyheter. Med andra ord har Turkiet förvandlats till ett helvete för journalister och fortsätter behålla det föga smickrande världsrekordet att ha flest fängslade journalister.
Medan journalister straffas dagligen i Turkiet blundar tyvärr den internationella opinionen. Det är hög tid att EU stoppar Erdogans förtryckande politik mot journalister och oliktänkande.
Sverige, som har världens äldsta Tryckfrihetsförordning och firar dess 250 års-jubileum, får inte lämna de modiga journalisterna åt sitt öde. Vår utrikesminister Margot Wallström, bör överge den tysta diplomatin. Hon bör genast offentligt visa stöd för de nyligen gripna tre journalisterna Financi, Önderoglu och Nesin men också för de 35 journalister som sedan länge sitter bakom galler.
KURDO BAKSI
svensk-kurdisk journalist
MURAT KUSEYRI
svensk-turkisk journalist