
Svenska myndigheter måste börja dela data digitalt – “en gigantisk förändring”
Fördjupning Senast i februari nästa år måste myndigheter i Sverige börja dela sin data avgiftsfritt. Det kommer leda till en ”gigantisk förändring”, menar AI-granskaren Jens Nylander, och han uppmanar nu landets redaktioner och journalister att förbereda sig. ”Den som är först på bollen kommer att hitta mest“, säger han.
Snart blir årsredovisningar hos Bolagsverket, som idag kostar 75 kronor styck att ta del av, gratis. Och det är bara en del av en enorm bank av uppgifter hos offentliga aktörer som kommer att bli fritt tillgängliga för journalister och medborgare när en ny lag ändrar spelplanen. Bakgrunden är en ny så kallad genomförandeförordning från EU som kräver att alla medlemsländer gör data som pekats ut som särskilt värdefull
Prenumerant eller medlem i Journalistförbundet. Logga in här:
Logga inLäs Journalisten digitalt för 99 kronor per månad
Ingen bindningstid, säg upp när du vill.
Journalisten Plus - detta får du
- Exklusiva premiumartiklar
- Fördjupningar, reportage och porträtt
- Journalistens e-tidning
Vill du prenumerera på något annat sätt. Se alla erbjudande här.
“Senast i februari nästa år måste myndigheter i Sverige börja dela sin data avgiftsfritt.” Rubrik och ingress antyder att det mesta skulle kunna samlas in gratis och i sökbara format med stöd av de nya bestämmelserna, men de gäller förstås inte beslut om enskilda personer eller dylikt, hur “värdefulla” journalister än skulle finna sådana. Uthängningsdatabaser som Lexbase kan inte använda direktivet. Det framgår vilka datamängder som avses i genomförandeförordningen – se https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/?uri=CELEX%3A32023R0138. Den allmänna lagen om vidareutnyttjande av data har därtill en mängd väsentliga undantag.