Gå direkt till textinnehållet

Vårdfokus bevakningsområde blev allas

När pandemin slog till hamnade tidningen Vårdfokus frågor i centrum för samhällsdebatten. Över en natt blev nyhetskonkurrensen stenhård.

Tensta centrum, onsdag eftermiddag, slutet av januari. Gråkallt. Utanför Gott Gott Grillen vid Tenstaplan ringlar en stillsam kö med goda säkerhetsavstånd mellan de som står och fryser. Några har munskydd. Alla använder handsprit när det är deras tur att kliva in i bussen som på regionens uppdrag testar för covid-19.

Inne i värmen är personalens avdelning avskild från de två provtagningsplatserna med ett enkelt plastdraperi. Det är trångt men närmast militäriskt organiserat. Ansvarig sjuksköterska Dyanne Leon har en bakgrund i just försvaret. Hon är helt nyexaminerad, ändå står hon alltså här och har styrt upp hela projektet, som gör testning tillgänglig för den som saknar bank-id eller svenskt id-kort.

Språkkompetensen är hög bland personalen, berättar Dyanne Leon för Vårdfokus reporter Sanna Björkman medan de håller mesta möjliga avstånd inne i bussen.

Annons Annons

– Vad har varit svårast?

Under de 20 minuterna i bussen smäller Sanna Björkman av hela sitt frågebatteri, som spänner från vilka och hur många som testas till detaljfrågor om personalens arbetsmiljö. Hon hör sig också för om språkkompetensen – en efterfrågad kvalifikation i mångspråkiga Järva.

– Idag har vi åtta, nio språk på plats, på sju personer, räknar Dyanne Leon.

Sanna Björkman fotar med mobilen. Reportaget ska publiceras på Vårdfokus nyhetssajt. När Sanna Björkman hörde talas om covidbussen och gjorde research hittade hon Dyanne Leon och kände att hon skulle vara en bra person att skildra satsningen genom. Många nyutbildade sjuksköterskor har precis som hon kastats in i covidvården det gångna året. Leon bor dessutom själv i grannorten Rinkeby och såg hur svårt det var för grannar och vänner att testa sig.

Det har varit ett intensivt år för journalisterna på Vårdförbundets medlemstidning Vårdfokus. På kort tid hamnade tidningens läsare och deras arbete i samhällsdebattens och nyhetsrapporteringens absoluta centrum.

– Det vi skriver om och de vi skriver för har på ett helt annat sätt än tidigare hamnat i fokus för de stora redaktionerna. Våra grejer är av allmänintresse på ett nytt sätt, säger vikarierande redaktionschef Anna Hjorth.

När pandemin tog fart flyttade hela redaktionen hem – och växlade upp webbrapporteringen så att samtliga sju reportrar jobbade mot sajten. Till en början försökte man hålla jämna steg med konkurrenterna. Men medan stora medier som SVT kunde växla upp bemanningen hade Vårdfokus inte samma möjlighet, konstaterar Sanna Björkman:

– Det blev svårt att hänga med i tempot. Efter en tid fick vi släppa nyhetsfokus, det var lite frustrerande. I stället riktade vi in oss på att komma så nära läsarna som möjligt. Att skruva till vinkeln ännu mer, välja våra perspektiv: vad exakt innebär krislägesavtalet?

Vid det laget hade chefredaktören Michelle Wahrolén behövt gå in och sätta gränser för medarbetarnas jobbande.

– Det blev gränslöst. Vi kan inte mäta oss med stora tidningar, vi kan inte vara på varenda boll utan måste göra det på vårt sätt: ta vårdpersonalens perspektiv. Men det sved för en del reportrar förstås, säger Michelle Wahrolén.

Helena Mirsch var en av de frustrerade reportrarna. Pandemiåret har på ett journalistiskt plan varit samtidigt otroligt spännande och svårt, menar hon:

– Vi har velat göra så mycket – allt på en gång – eftersom det handlar om vården och sådana frågor vi bevakar hela tiden. Jag kunde känna en rädsla i början för att vi skulle hamna på efterkälken, andra medier gjorde så många bra reportage. Det tog ett tag innan vi hittade våra vinklar, vårt fokus.

Den nya konkurrensen har inte bromsat tillgången till intervjupersoner. Tvärtom. Arbetsplatsbesöken har av smittskyddsskäl varit få, men Vårdfokus har intervjuat på andra sätt, och läsartipsen har flödat in.

– Det finns ett sug att berätta. Man är väldigt tacksam när vi kommer, medan vi tidigare ibland behövt tjata oss in, säger Sanna Björkman.

Särskilt en satsning hjälpte till att fullt ut öppna kranen till läsarresponsen: den rundresa till 14 av landets regioner som Helena Mirsch gjorde i september. Mirsch har varit journalist i många år och sett hur yrket alltmer flyttat från verkligheten till skrivbordet. Hon ville ut. Ägnade ett par veckor åt att reka, sydde ihop en hel turnéplan och engagerade maken som chaufför och fotograf. Första stoppet blev ett äldreboende i Katrineholm där personalen känt sig uthängda eftersom det varit många dödsfall.

– Det var intressant att höra sjuksköterskornas syn på hur de blivit bevakade.

I Borås ville många träffa henne.

– Det bara vällde ut berättelser, det fanns ett jättestort behov av att få berätta. Jag kände mig enormt väl mottagen på alla ställen, säger Helena Mirsch.

Hon intervjuade på förmiddagarna, skrev på eftermiddag-kväll, och körde vidare till nästa stopp. Det blev dagliga rapporter på sajten i tre veckor, ett sextonsidigt reportage i magasinet och flera uppföljningar sedan andra vågen av pandemin tagit fart. De totalt 60 personer hon intervjuade, från Luleå till Kristianstad, visade sig bli ett ovärderligt kontaktnät.

Vilken bild fick du av sjuksköterskornas pandemivardag?
– Att de är väldigt slutkörda. Och att de var det redan i september.

Dramatiken i läsarnas vardag har gjort det svårt för reportrar på Vårdfokus att släppa jobbet när man stängt av datorn för dagen. Inte minst för Sanna Björkman, en av två reportrar som också är utbildad sjuksköterska och som innan hon skolade om sig jobbat som det i 20 år.

– Det har varit ett jobbmässigt superintensivt år, men också känslomässigt tufft. Jag har känt mycket för läsarna. Jag förstår på ett annat sätt vad det innebär att jobba 12,5 timmar pass efter pass. Jag har tänkt mycket på om jag ska erbjuda mig att hoppa in under krisen. Det har varit dubbla känslor. Jag har tänkt att jag vill bidra med bra journalistik i det här svåra läget.

FAKTA/Vårdfokus

  • Vårdfokus är Vårdförbundets medlemstidning. Målgruppen är sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker. Vårdfokus bevakar bland annat lön, villkor, arbetsmiljö och forskning.
  • Magasinet kommer ut med tio nummer per år. Upplagan (TS) var 115 200 år 2019.
  • Vårdfokus har en daglig nyhetswebb som designades om i höstas. Under pandemiåret 2020 ökade räckvidden på sajten med 60 procent jämfört med 2019, till 5 327 986 sidvisningar (4 950 721 unika).
  • Nio journalister arbetar på Vårdfokus.
Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret