Alkohol är inte ens en underrubrik
”Fisken vet inte att den lever i vatten och som journalist i Sverige reflekterar man inte tillräckligt över promillehalten i nyhetsfloden.”
Varje år gör medieanalysföretaget Observer en tio-i-topplista över nyhetsrapporteringen i Sverige. Kriminalitet brukar vara en säker etta, följt av företagsnyheter. Sedan kommer medicin, rättsfrågor och inrikespolitik i varierande ordning. Jag frågar en man på Observer hur de kommer att sortera in skriverierna om Jan O Karlsson. Svar blir att de troligen hamnar under kategorin inrikespolitik. Om man ser till innehållet, så skulle texterna också kunna ingå i ämnesområdet alkohol, men det finns inget sådant. Ingen av Observers kunder har efterfrågat det.
bryt
Man kan förstås skapa underrubriker, säger mannen på Observer, och nämner som exempel att avdelningen ”kriminalitet” har en särskild kategori som heter Fadimemord. Nu är alkohol inte ens en underrubrik, trots att ämnet utgör en kraftig underström i nyhetsflödet. Gick man igenom tidningarna och samlade alla nyheter som var alkoholrelaterade, är det möjligt att de skulle toppa listan. Inte för att nyheterna är stora, men de är många.
Den senaste månaden har två tonåringar i Sverige dött av alkoholförgiftning. Det följdes upp med nyheten att omkring 50 unga människor i landet mister livet varje år efter att ha druckit för mycket sprit. Siffran, som nämndes i Dagens Nyheter, var visserligen bara en ”kvalificerad gissning” från en docent och folkhälsoexpert. Den statistik som finns säger inget om åldern hos de 200 personer som årligen dör av alkoholförgiftning.
bryt
Men folkstormar har väckts på svagare grunder än så. Den här gången uteblev de. Annars kunde man tänka sig högljudda krav från allmänheten om att vi måste tala öppet, lyfta på lock och vidta Omedelbara Åtgärder för att förhindra fler tragedier. Ingen minister eller ens en prinsessa sågs gråta vid någon av begravningarna, och det hade bara verkat konstigt om en reporter stått utanför Systembolaget för att fråga kunderna hur de reagerade på att en ung människa i veckan super sig till döds. Hur jag än letar hittar jag inga uttalanden från experter som hävdar att dödsfallen skulle ha med kultur eller värderingar att göra. För att inte tala om hur komplicerad skuldfrågan blir när det bara finns offer och ingen gärningsman kan pekas ut. Samtidigt skulle ingen påstå att en fjortonåring som dricker ihjäl sig har sig själv att skylla, rätt och slätt. Hur ser då sammanhanget ut, det som man ska sätta in nyheten i för att den ska bli begriplig?
bryt
Journalistkåren har inget emot alkoholrelaterade nyheter, men man ska helst kunna fnissa sig igenom dem. Det väcker ingen ångest att sitta hos Jan O Karlsson och rapportera om varje mätbar detalj – hur mycket det röda kostade, vilket nummer det har, vilken mängd som köptes – totalt och per person – samt hur mycket som dracks respektive hälldes ut. Han har naturligtvis ett större underhållningsvärde som vinkonsument än vad han har som migrationsminister. Därav allt spaltutrymme.
Ibland önskar jag att vi journalister hade medierådgivare. En utomstående som kan bistå med infallsvinklar när man ska rapportera om något som ligger så nära att det är svårt att få syn på. Fisken vet inte att den lever i vatten och som journalist i Sverige reflekterar man inte tillräckligt över promillehalten i nyhetsfloden.