Gå direkt till textinnehållet

Buskör inte offentlighets- principen

"Offentlighetsprincipen ska inte busköras", vill jag minnas att Yrsa Stenius sa en gång, i samband med att delar av förundersökningen från Arboga-morden spreds med hjälp av The Pirate Bay.Det citatet gör betydande landvinningar hos mig.

I samband med Piratpartiets proklamation om att ställa upp också i landstingsval och kommunval nästa år skrev partiledaren Rick Falkvinge på DN Debatt:

"…offentliga handlingar bör dessutom alltid finnas tillgängliga i maskinläsbara format, så att medborgare själva kan korsreferera information mellan myndigheter, kommuner, landsting och förvaltningar på sätt som dessa inte har tänkt på eller förutsett."

Det vill säga en mer eller mindre exakt beskrivning av ett övervakningssamhälle – men med alla medborgare i rollen som övervakare.

Annons Annons

Är storskalig systematiserad övervakning plötsligt en bra grej, för att alla kan göra den? Det är förstås inte så Rick Falkvinge eller Piratpartiet menar – men klart är att i en värld där offentlighetsprincipen kan förvandlas till perfekta övervakningssystem för vem som helst kommer offentlighetsprincipen inte att kunna försvaras. Och vad tror ni blir vanligast? Envars rättrådiga demokratibevakning? Eller envars slösnokande i andras privatliv?

Jag tror det senare. Sekretesstämplarna på förundersökningar kommer därför snabbt att bli dubbelt så vanliga, skyddade identiteter också.

Det kan rimligen aldrig ha varit meningen.

Den som driver total öppenhet riskerar att snabbt uppnå motsatsen: en nedmonterad offentlighetsprincip och en slutenhet som vi bara har sett i våra mardrömmar.

Så hur göra?

Ett fint exempel är våra domstolars lagoma transparens:

Du vill veta om någon är åtalad, dömd eller bara vittne i en svensk rättsprocess? Inga problem, allt du behöver göra är att ringa till samtliga domstolar och ange personnumret och fråga. Sedan får du snabbt och enkelt tillgång till de relevanta handlingarna, kanske till och med som pdf via mejlen.

Du kan däremot inte göra en sökning via webben, och få ut en lista som säger "bedrägeridömd i Växjö, olovlig körning i Umeå och så vittne till misshandel en gång i Stockholm".

Här har vi alltså fullständig öppenhet – men med en sorts inbyggd tröghet. Det SKA vara lite svårare än en slögoogling att ta reda på någons historia i svenska rättsinstanser. Det är, med Piratpartiets vokabulär, faktiskt en medborgarrättsfråga.

Yrsa Stenius hade rätt: Offentlighetsprincipen ska inte busköras.

Och varför inte? För då kommer vi aldrig att få behålla den.

ANDREAS EKSTRÖM

Kulturjournalist på Sydsvenskan

 

P.S. Titta gärna på "Existens" i SVT senare i november (sändningsdatum inte klart än) som handlar om hur tidningen Världen idag missbrukade offentlighetsprincipen för att försöka misskreditera en meningsmotståndare. (Se tidigare krönika)

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler