Gå direkt till textinnehållet

Håll koll på kollegorna

Saknar ni ett redaktionellt planeringsverktyg som är enkelt att jobba med och som alla kan ha tillgång till? Testa Googles kostnadsfria kalender.

Digitala kalendrar som Google Kalender används allt oftare som en ersättning för den gamla papperskalendern. Men det finns fler användningsområden. Det går att koppla in en hel redaktion, eller arbetsgrupp, i en kalender för att skaffa överblick över gruppens arbete.

Att använda Google Kalender är enkelt. Man skaffar ett gratiskonto på calendar.google.com, startar en ny kalender och börjar skriva in sina aktiviteter.

Annons Annons

Vill man kunna använda sin kalender utan att vara vid datorn går det att koppla Googles kalender till de flesta moderna telefoner. Då kan man enkelt föra in aktiviteter i mobilen.

Men Googles kalender är mer än en personlig kalender – den kan lyftas till ett redaktionellt planeringsverktyg. Det görs genom att användare väljer att dela med sig av sin kalender till andra. Om man exempelvis är en grupp reportrar, en fotograf och en nyhetschef som jobbar ihop kan alla välja att dela sin kalender med övriga medarbetare. På så vis kan både chef och medarbetare få överblick över inbokade jobb, planerad frånvaro, möten och deadlines. Redaktionens gemensamma aktiviteter och möten kan ligga i en egen redaktionskalender.

Även en redaktionell planering kan läggas in som en kalender, med exempelvis dagens agenda och påminnelser om framtida uppföljningar av jobb.

Låter det rörigt att ha all denna information i sin dagliga kalender? Det behöver det inte vara. Det fina är att man kan välja vad man vill se. Om jag bara vill se vad fotografen har för sig i?morgon så klickar jag bort alla andra. Om jag bara vill se agendan över veckans nyhetshändelser klickar jag endast fram den. Och om jag vill planera mitt eget arbete så rensar jag bort alla andras kalendrar. Med några klick kan jag sedan återställa överblicken.

Liksom andra Google-produkter är kalendern gratis, men man betalar genom att dela med sig av sin information till Google.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler