Gå direkt till textinnehållet
Björn Häger
journalist & journalist­utbildare

Öppen offert till landets kommuner

Härmed vill jag erbjuda Er mina konsulttjänster inom ett nytt affärsområde. Vi kan kalla det Etisk medieträning. Min timtaxa är hälften av mediekonsulterna på JKL och min rådgivning är effektivare och mer i linje med Ert uppdrag.

Mitt paket innehåller inga tramsiga budskapskartor eller anekdoter om Janne Josefsson, inte heller någon papegojträning i att upprepa samma svar i intervjuer tills det börjar brinna i huvudet på reportern. Jag kommer inte att råda Er att förhala, dölja eller motarbeta journalisternas granskning. Vill Ni ha en sådan träning får Ni vända Er till någon annan.

Från mig kan Ni få:

  • Rådgivning i förväg, ifall Ni vill veta om det kan finnas etiska ­problem att hålla öppen bar i lyx­hotell på Rivieran för en halv miljon, köpa damkläder för kommunens pengar eller handla mousserande vin och kalla det för frukostmat.
  • Träning i att svara på journalisternas frågor, och då menar jag att svara på riktigt, så att Ni inte framstår som totalt tondöva dumskallar.
  • Rådgivning om för vems räkning Ni arbetar och varför journalister kan ha intresse av att kontrollera vad Ni gör med Era skattebetalares pengar.
  • En beskrivning av vad förvaltningslagen och offentlighetslagstiftningen rekommenderar när det gäller att göra sig tillgänglig och svara på frågor från allmänheten, det vill säga även journalister.

Några förutsättningar:

Annons Annons
  • Jag har lång erfarenhet av medie­branschen och grävande journalistik, och kan öppet berätta om hur sådana som jag tänker och arbetar.
  • Jag kan öppet berätta om vilken intervjuteknik jag lär ut på journalistutbildningar och vilka råd jag ger journalister inför intervjuer med sådana som Er.
  • Jag förutsätter förstås att samma öppenhet gäller från Er sida. Att jag öppet kan berätta vilka råd Ni fått från mig, hur Ni använt Er av dem och att jag – om jag stöter på något upprörande missförhållande i Er verksamhet – kan berätta om det offentligt, eller tipsa någon av mina kolleger om det.
  • Jag förutsätter att all vår korrespondens diarieförs ordentligt och registreras som offentliga handlingar, det vill säga att Ni inte hittar på några kringelikrokar där och börjar kalla det arbetsmaterial eller något sådant.

Med hopp om snabbt återhörande. Har förstått att Ni i dag betalar PR-firmor som JKL 1 800 kr i timmen, plus moms, för rådgivning hämtad ur retorikens grummelvatten. Jag nöjer mig med en timtaxa på 900 kr, vilket ändå är långt över vad man i dag kan räkna med som frilansande grävreporter och journalistutbildare.

Och när det gäller att jobba på löpande räkning, som jag ser att några av Era konsulter gör, lovar jag att bättre än de redovisa vad jag gjort på de där ”luftiga” timmarna som brukar finnas med på fakturorna. Ni vet, de där timmarna som får Er att fundera: ”kan det där flummiga retorikbluddret verkligen ta fjorton timmar att förbereda?”.

Ser också att Ni ofta struntar i att göra offentlig upphandling när Ni köper sådana här konsulttjänster. Denna gång kan Ni väl göra det, så att jag och andra får vara med och tävla om uppdraget. Det kan ju bli billigare för skattebetalarna så.

Och så en grej, slutligen: varför inte lägga upp en liten certifiering på Er hemsida, där Ni skriver ”vi använder oss av etisk medieträning, så här har vi jobbat” eller något sådant? Det vore väl kul. Vi hörs.
                                                                                    BJÖRN HÄGER

Fotnot: GPs reporter Daniel Olsson hittade en egen uppföljning på Göteborgs spritfest i Cannes, genom att mejla kommunen, hänvisa till offentlighetsprincipen och begära ut alla utbetalningar som gjorts till kommunikationskonsulter som JKL, Kreab, Grayling etc. Lokala redaktioner kan göra detsamma. Begär ut fakturor, avtal, upphandlingsdokumentation och mejlkorrespondens. Ett intressant knäck lär det bli. Men dröj inte för länge. Ryktet säger att PR-konsulter nu ringer experter på tryckfrihet, för att höra om sätt att undvika att sådana här dokument blir offentliga.
 

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler