Robotar ersätter journalister
Forskare vid universitetet i Louvain i Belgien har lyckats programmera ett datorsystem till att styra kamerorna som bevakar spelarna i en basketmatch. Datorn inte bara riktar kamerorna utan agerar också bildproducent och väljer vilken bild som för tillfället ska visas för TV-publiken.
Självklart får datorn också förhandsinformation om vilka spelare som anses vara "stjärnorna" (som ska ges lite extra bevakning) och analyserar också under matchens gång vilka spelare som förtjänar extra bevakning. Systemet har också testats med framgång vid inspelning av fotbollsmatcher. Det här låter kanske inte så konstigt, men det är bara början.
Artificiell intelligens och automatisering kommer under de närmaste åren att spela en allt större roll i journalistikens värld. Amerikanska Northwestern University har tagit fram ett program som kan skriva matchreferat som läsare vid tester inte kunnat skilja från texter skrivna av människor. Också här lyckas datorn fokusera på detaljer som intresserar läsare, och vad stjärnspelarna har tagit sig för.
Och i Japan (såklart) tar forskare vid ISI (ett labb vid Tokyo universitet) just nu fram en robot på hjul som kan rulla fram och intervjua människor i exempelvis farliga områden (som under ett pågående krig). Roboten gör själv nyhetsbedömningen och kan rulla på och göra intervjuer dygnet runt, ta foton och spela in video – tills den hittar en intressant nyhetsvinkel – och kan då kabla ut artikel/video/foto och annat innehåll till sin uppdragsgivare.
Många journalister är naturligtvis skrämda av utvecklingen: "Ska robotar ta vårt jobb också nu?" Läser man Ray Kurzweils framtidsförutsägelser så är svaret tveklöst ja – det är bara en tidsfråga. Vad ska vi då göra på jobbet? Under många år framöver kommer människor fortfarande vara de bästa på att göra urvalet och de som blir duktiga kuratorer sitter alltså säkrare på sina poster.