Säg nej till Yahoo
Yahoo vill och vågar inte använda sitt stora inflytande och säga nej till en diktatur. Alla med uppkopplingsbara datorer bör reagera genom att säga nej till Yahoo.
Köpbojkotter funkar sällan och drabbar oftast tredje man. Låt mig i stället föreslå en användarbojkott.
Jag uppmanar till användarbojkott av Yahoo. Internetbolaget hjälpte kinesiska myndigheter i gripandet av en kinesisk journalist, Shi Tao, som lade ut misshaglig information på nätet. Enligt Reportrar utan gränser försåg Yahoos kontor i Hong Kong säkerhetstjänsten med ip-numret och telefonnumret till Shis dator. Utan den informationen hade han aldrig kunnat spåras. I april dömdes han till tio års fängelse.
bryt
Yahoos grundare Jerry Yang medgav nyligen att man lämnat ut uppgifterna om Shi Tao. Han sade också att kineserna inte uppgav något motiv till sin begäran. Ändå föll bolaget till föga. Det här var något vi inte gillade att göra, men vi var tvungna att följa lagen.
Så förklarade och urskuldade sig Jerry Yang vars bolag i augusti köpte en andel i Kinas största internetföretag, Alibaba, för en miljard dollar. Men att något annat, till exempel oviljan att äventyra investeringar och vinster på världens snabbast växande marknad, än omsorgen om den juridiska processen skulle ha styrt Yahoos agerande förnekade han bestämt.
Hånskratten får gärna eka ända till Hong Kong men för min del övergår de ganska snart i en känsla av ursinne. Yahoo är alltså beredd att hjälpa en diktatur att kväsa och förfölja oliktänkande. Att det dessutom rör sig om ett IT-bolag framstår som något av en ödets ironi. Internet är ju om något demokratins och det fria ordets verktyg. Något som kineserna är väl medvetna om i sin rigorösa och omfattande övervakning och censur av trafiken på webben.
bryt
Den kände dissidenten Liu Xiabo </b<avfärdar Yahoos härtill-är-vi-nödda-och-tvungna-argumentering. I ett öppet brev till Jerry Yang anklagar han Yahoo för att förråda sina kunder och stödja en diktatur. De som hävdar att utländska företag i Kina måste följa lagen och att deras närvaro bidrar till öppenhet förstår inte verkligheten. Den är att företagen struntar i mänskliga rättigheter i utbyte mot lukrativa affärsmöjligheter och att regimen erbjuder profit för fortsatt kontroll av webben och förföljelse av oliktänkande.
Slutsatsen blir, skriver Liu, att ”investerare från väst inte har en chans att uppmuntra yttrandefrihet i Kina”. Yahoo ”hjälper kommunistpartiet att bevara ett ondskefullt system som kontrollerar informations- och yttrandefrihet.” Intressant är också att Liu Xiabo kräver att Yahoo redovisar på vilken juridisk basis beslutet att lämna ut informationen om Shi Ta baserades på. Hong Kong har i alla fall på papperet ett oberoende rättsväsende.
bryt
Ja, vad ska Yahoo säga? Och vad ska alla dessa välmenande men verklighetsfrämmande personer säga som stödde Pekings, framgångsrika, kandidatur till OS 2008? De har väl inget annat val än att framhärda mot bättre vetande, trots att tron på ett öppnare och friare Kina krossas varje dag.
Yahoo vill och vågar inte använda sitt stora inflytande och säga nej till en diktatur. Alla med uppkopplingsbara datorer bör reagera genom att säga nej till Yahoo.