Snart dags för pirat-rättegång
Stämningen stiger just nu på nätet. För några av oss känns utvecklingen rent rafflande. Och de flesta spänningsmomenten består av inget mer än text på bloggar. Det handlar såklart om rättegången mot grundarna bakom sajten The Pirate Bay som börjar nu på måndag den 16 februari, på Fleminggatan 14 i Stockholm.
Det handlar förmodligen också om kulmen, eller i alla fall den största toppen hittills, på hela "rörelsen" på nätet – den som på ena sidan består av folk som vill att digitalt material ska vara gratis eller nästan gratis, och på andra sidan ett antal bolag som vill tjäna så mycket pengar som möjligt på sina CD- och DVD-skivor. Eller, man kan såklart se kampen på ett helt annat sätt.
Många som arbetar med att framställa medier de tar betalt för ser kampen som att de målsägande nu ska värna upphovsrätten och få rättmätigt betalt. Det spelar mindre roll att mer än 90% av de pengar man betalar för en CD/DVD hamnar i andra fickor än upphovsmännens. Att industrin har blivit sjuk vill bolagen inte kännas vid.
Ofta får man läsa kommentarer på nätet som utgår ifrån att kopiering är stöld – och det är en del av debatten, och är en av de många frågor som domstolen ska försöka förstå. Men man kan inte jämföra det nya med det gamla. I och med digitaliseringen har nya fenomen skapats. Kopiering tar inte bort det som kopierats (som stöld gör) – man fördubblar istället informationen. Att kopiering skulle vara stöld är en rökring som lobbyistorganisationerna har lyckats väl med att etablera. Vissa musiker och filmbolag menar att de förlorar sin inkomst, vilket är svårt att bevisa.
Tvärtom visar de flesta oberoende studier på motsatsen (att de som laddar ner också köper mer musik/film). Men kanske spelar det mindre roll när en ung generation inte ens upplever begreppet "gratis" som något relevant. För dom är innehållet helt enkelt bara där. Om utvecklingen i och med rättegången innebär att myndigheterna på något sätt lyckas stänga ner webbsidan The Pirate Bay kan vi räkna på fingrarna hur många dagar det tar innan ett alternativ poppar upp. I nästa steg laddar vi ner ett program som går runt alla spärrar, som krypterar och försvårar för FRA och upphovsrättsindustrin.
Hur domstolen nu än dömer har ändå betydelse på flera sätt. Kanske inte så mycket för utvecklingen – det lär ju fortsätta att poppa upp olika metoder att sprida digitala medier gratis, men kanske desto mer för det politiska klimatet i Sverige.
Vid EU-valet nästa år är det många som tror att Piratpartiet kommer att röstas in i EU-parlamentet. 2010 är det val igen till riksdagen och många med mig är helt övertygade om att denna fråga kommer att påverka blockpolitiken i Sverige – vi kan få ett helt nytt vågmästarparti. Spelar det då någon roll om TPB "vinner eller förlorar" rättegången rent politiskt? Det skrämmande är att så många upplever saken som att stora multinationella bolag klämmer åt några killar som startade en webbsajt – och inte direkt ett juridiskt mål (utan ett rent politiskt mål). Förspelet till förundersökningen var också bisarr i det hänseendet och det talades om att ministrar varit iblandade i att beordra en husrannsakan (och det får de ju inte göra). Förlorar TPB kommer rörelsen att växa sig mer aggressiv och explosiv och förmodligen resultera i ett starkare Piratparti. Deras ungdomsförbund är redan Sveriges tredje största.
Just nu pågår samtidigt en mediebojkott som ska vara i tre veckor (hela februari) och som stöds av mängder av bloggare (och "gräsrötter"). Tanken är att man just nu och fram till den 1 mars inte ska köpa eller hyra någonting som ges ut av de "större" förlagen, skiv- och filmbolagen för att på så sätt protestera mot hela industrin (för att pengarna går till en mängd företag och organisationer, inte till artisterna).
Hur ska man följa med i utvecklingen? Här är några länkar:
http://piratbyran.org/
http://www.antipiratbyran.com/index.htm?id=news
http://newsmill.se/
http://swartz.typepad.com/
http://opassande.se/
http://knuff.se/