Gå direkt till textinnehållet

SR:s rädsla för sociala medier

Undrar hur det är att jobba på SR? Undrar hur miljön är där, hur organisationen funkar? Om SR nu vill förbjuda sina medarbetare att kommunicera med varandra så kanske det inte är den mest optimala arbetsmiljön. 

Vem som helst som läst Sveriges Radios policy för sociala medier, (ett dokument som finns att hitta på nätet sedan den 4 december) har nog undrat över detta. Ett dokument som ska ge SR-medarbetare riktlinjer för privat publicering på webben, så som facebook, twitter och bloggar.

Annons Annons

Sveriges Radio kan inte hindra medarbetare att framföra sin mening i? sociala, ekonomiska, politiska och kulturella frågor samt delta i den ?allmänna debatten om radion samt om företaget. Dock är medarbetarna,?enligt kollektivavtalen, skyldiga att iaktta diskretion om både sin och? andras verksamhet inom företaget, om medarbetare och medverkande i ?program och om sådana företagsinterna förhållanden, vilkas? offentliggörande skulle vara till skada för företagets verksamhet ?eller integritet. Medarbetarna är vidare skyldiga att i offentliga? sammanhang avhålla sig från sådana uttalanden och åtgärder som kan? medföra att företagets opartiskhet, särskilt på det politiska? området, med fog kan ifrågasättas.

 

Visst ska man vara lojal mot sin arbetsgivare. Men att få skvallra om sitt jobb på facebook, eller bloggar är väl allas rätt. Samma sorts skvaller som vädras på fikarasten. Men vad räknas som skvaller som skulle kunna skada företaget? Sociala medier har ändrat samhällets syn på moral och då kanske man först ska ha en diskussion om vad den moralen är. Var går gränsen mellan det privata, personliga och det professionella? Den har flyttats och en helt ny moral har vaskats fram.

 

Samtidigt underskattar man sociala medier som arbetsmetod då man näst intill vill förbjuda sina medarbetare från att använda sig av dem. Att till exempel kunna blogga iväg en fråga, samtidigt som man gör en intervju, sedan få svar från så många läsare som möjligt….vilken möjlighet att bilda sig en objektiv uppfattning. Ska man förbjuda sådan kommunikation? 

 

Resten av SR:s policydokument hålls i samma mycket märkliga ton (som ovan). En ton liknande den hos avdankade technoband från Düsseldorf av typ: Moral är moral och regler är regler. En ton som känns en aning förlegad då man istället borde ha en öppen diskussion om den nya moral sociala medier medför. Men just den moralen verkar vara något som gammelmedier inte kan greppa, därför väljer man av rädsla för det okontrollerbara att piska upp en rädsla i varje SR medarbetare, en rädsla för att uttrycka åsikter om det journalistiska arbete som SR förmedlar, en rädsla för att kommunicera med andra via sociala medier. Och jag som trodde att vi hade yttrandefrihet i Sverige!

 

Policydokumentet avslutas med:

Med hänvisning till ovanstående kan Sveriges Radio inte förbjuda medarbetare att medverka på Facebook eller andra sociala nätverk eller att ha egna bloggar, om det inte strider mot kollektivavtalet. Dock bör en viss försiktighet uppmanas bl.a. med hänvisning till Sveriges Radios oberoende och trovärdighet.

 

 

Fler avsnitt