Tre smarta knep – så slipper du offentlighetsprincipen
Har du tröttnat på att behöva lämna ut allmänna handlingar? Känner du att de vanliga knepen inte räcker till? Här är tre nya du kan testa.
Som tjänsteman vet du redan att du kan krångla genom att bara lämna ut handlingar på papper, fast de finns digitalt. Du har lärt dig att skylla på GDPR om du inte riktigt orkar, eller vågar, lämna ut handlingar som kan innehålla personuppgifter.
Men det finns några knep du kanske har missat. Som kan hjälpa dig att slippa lämna ut handlingar över huvud taget.
- Gör det dyrare
Linköpings kommun har chockhöjt avgiften för kopior.
Från 50 till 60 kronor för tionde kopian och från två till sex kronor för varje kopia därefter.
100 sidor kostar nu 600 kronor. Oavsett om den lämnas ut på papper eller digitalt. En höjning med 160 procent.
Arga medborgare har överklagat, men nyligen slog förvaltningsrätten fast att inget hindrar kommunen från att höja avgiften, så länge den följer självkostnadsprincipen.
Allt fler kommuner tar betalt för elektroniska handlingar. Men det måste finnas ett fullmäktigebeslut.
Frågan är just nu uppe för diskussion i flera kommuner, Nacka står näst på tur. Och kommuner som tidigare lämnat ut alla handlingar helt gratis har infört avgifter, som Älvsbyn norr om Piteå.
- Ta betalt för tiden
Jönköpings tingsrätt tar vid större arbetsinsatser betalt för arbetstiden att framställa kopior. 125 kronor per påbörjad kvart. I januari förra året slog JK fast att de får göra så.
Myndigheters rätt att ta betalt för kopior av allmänna handlingar regleras i avgiftsförordningen. Nio kopior är gratis, den tionde kostar 50 kronor och varje kopia därefter två kronor.
Men att i särskilda fall i stället ta betalt för tiden är okej menar JK. Många myndigheter och kommuner har hakat på.
- Skapa krångliga rutiner
Upplands Väsby kommun avslog i mars en begäran att sammanställa uppgifter om alla upphandlingar 2018. Bland annat namn på upphandlingarna, anbudsgivare, antal anbud, priser, beslut och kommunens referensnummer.
De hänvisade till att det inte går att göra med ”rutinmässiga åtgärder”.
2015 slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att arbete utöver fyra till sex timmars arbete för att programmera och kvalitetssäkra för att sammanställa uppgifter inte är att anse som rutinmässiga åtgärder.
Det används nu allt oftare för att slippa lämna ut handlingar.
Det är förstås absurt. I vilken annan verksamhet skulle vi godkänna omständlig hantering och långa handläggningstider som argument för högre kostnader och sämre service? Krångliga system blir ett argument för att göra det svårare att ta del av handlingar, i stället för att uppmana till effektivare rutiner, bättre teknik och öppna data. Om artificiell intelligens kan hjälpa till att söka socialbidrag i Trelleborg, kan den definitivt vara ett stöd för att sekretesspröva handlingar om de bara matas in rätt från första början. Mycket kan läggas ut offentligt redan i dag, vilket skulle spara tid och pengar.
Det är fortfarande gratis att ta del av befintliga handlingar på plats och göra egna kopior.
2016 fick Konstnärsnämnden skarp kritik från JO för att ha krävt betalt av en besökare som tagit med sig egen scanner.
Men i stället för att tvinga medborgarna att själva kopiera, digitalisera och sammanställa data som ändå måste plockas fram av en tjänsteman, behöver hanteringen bli så billig, smidig och öppen som möjligt. Det skulle på riktigt spara pengar, skapa samhällsnytta och värna demokratin och den öppenhet som är andemeningen i lagen.
*Fem personer har överklagat domen
till Jönköpings kammarrätt. (UPPDATERAD)