Twitterfall kul sökverktyg för journalister
Det finns ju många olika sökmaskiner som drar fram information från Twitter, men Twitterfall tillhör de bättre.
Skälen är flera, men framför allt för möjligheten att filtrera på sökord och geografi samtidigt. Det här innebär att man kan bestämma sig för att följa allt som sägs om "demokrati" inom en radie av 100 km från Visby, eller "landslide" 300 km från Mexico City.
Visserligen så har kanske inte alla som använder Twitter ännu hunnit godkänna funktionen "location" – som adderar information om varifrån man tvittrar, men tillräckligt många för att sökmaskinen ska fungera och man ska få en känsla för vad som sägs om ett visst ämne i ett visst område.
Självklart kan man välja att bara följa hela flödet av tvittringar inom någon viss radie. Här finns också andra nyttiga funktioner – om man låter muspekaren hänga över ett inlägg så kan man välja att följa personen med bara ett klick, "retweeta" (alltså posta om inlägget i sin egen ström) eller markera inlägget som en favorit, bland annat. Här går alltså att logga in och låta det egna kontot på Twitter påverka strömmen och sökningarna.
Vill man "känna pulsen" på Twitter kan man också ställa om sajten i "presentationsläget" och låta sökningens ström av inlägg fylla hela skärmen, ett kul sätt att skapa "redaktionskänsla" utifrån vad som just nu pågår på Twitter. Och man behöver inte ladda ner något verktyg, allt fungerar direkt i webbläsaren. Funktionen är också perfekt om man håller en konferens och vill låta en projektorskärm spegla vad alla närvarande twittrar under något visst tema-ord (en hashtag, då alltså – man adderar tecknet "#" framför ett överenskommet tema-ord).