Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Ansvar och engagemang

När attacken på Drottninggatan i Stockholm inträffade var jag på Gräv i Uppsala. Det var många som släppte allt vad de hade för händer, för att ta sig till sina hemmaredaktioner och hjälpa till med bevakningen.

Det var ett fantastiskt engagemang. Med stort allvar tog de sitt ansvar, så som journalister brukar göra när något stort inträffar. Alla redaktioner vet att när det händer, så tar de anställda sig till redaktionen och gör det som behöver göras.

Det viktigaste för medborgarna är att få information och höra berättelserna om vad som har hänt. Även obekräftade uppgifter kan vara relevanta att sprida särskilt om de kommer från polisen eller om man befarar ytterligare attacker.

Genom medierna fick vi alla en möjlighet att delta i en gemensamt arbete och sorg. Det fick sin kulmen när 10 000-tals stockholmare samlades på Sergels torg på söndagseftermiddagen. Även i detta kunde vi alla delta genom direktsändningar.

Annons Annons

Visst fanns det de som via sociala medier ville utnyttja dådet för att sprida hat och konspirationer, men totalt sett stod vi tillsammans och stöttade varandra.

Vi visade också att vi inte tänkte låta oss nedslås eller skrämmas. Livet går vidare, samtidigt som vi deltar i sorgen för de drabbade. Det är i sig en manifestation mot hatet och våldet.

                                                                  ***

Varför göra om formen på en papperstidning, är den inte på väg att dö? Frågan kan kanske kännas relevant, givet den diskussion vi har haft de senaste åren.

Men papperstidningen är faktiskt inte på väg att dö, i alla fall inte än. I tidskriftsvärlden görs magasinen om ideligen för att skapa energi i produkten och även dagstidningar gör om formen på sina fysiska produkter. Nu senast Svenska Dagbladet.

Journalisten kommer i dag i ny dräkt samtidigt som vi skapat nya tjänster på vår webb. Där kommer medlemmar och prenumeranter att kunna ta del av J plus, som samlar det bästa av webb och papper bakom ett inlogg. I och med J plus kommer man också att kunna bli renodlad digital prenumerant på nätet. Tidigare har man bara kunnat prenumerera digitalt på vår app.

Som ni kommer märka är vår nya form inte bara en ny form. Vi ändrar också delvis vårt innehåll med fler korta texter, tydligare skillnad mellan åsikter och nyheter och fördjupningarna får en vassare ram.

Men ni kommer att känna igen er. Folknotiserna, Profilen-intervjun, På jobbet-reportaget och Grodorna är förstås kvar som förr. Och vårt övergripande mål att bevaka, granska och beskriva mediebranschens utveckling, journalistik, etik och yttrandefrihet för våra läsare är intakt.

                                                                ***

Medieutredningen har med rätta blivit hårt kritiserad för sina förslag. Även om lägesanalysen är välgjord så finns det stora brister i de skarpa förslag som ligger.

Jag har tidigare kritiserat den medienämnd som ska fatta beslut om vilka medier som ska få presstöd. Den ska bestå av en majoritet branschfolk, som alltså ska bedöma sina konkurrenter. Detta ska enligt förslaget ske samtidigt som värderingar ska styra en del av presstödet; intern mångfald, demokratiklausul.

Till detta kan läggas svårigheterna för de tidningar som behöver stödet att lägga en budget och göra en långsiktig planering. Ingen vet hur många som blir berättigade till stöd och eftersom summan som ska läggas till presstöd ligger fast oavsett hur många som behöver stödet, så blir det förstås ohållbart för de aktuella medierna.

Nu ska regeringen titta på remisserna och väga samman dem med medieutredningens förslag. Kanske det till slut kan komma något gott ut av detta – ett system för mediestöd som skapar stabilitet och relevans och garanterar fortsatt mediemångfald.

                                                             ***

STICK:

Språklig finess 1
"Kvällstidning på speed.”
Björn Häger uttryckte sig drastiskt i Medierna den 1 april om 24 Journalistik som enligt uppgift beordrar reportrar att skriva positivt om företag som annonserar:
”Det är katastrofalt om den uppgiften stämmer.  Helhetsintrycket av deras policy är klämkäckt och cyniskt. Som en kvällstidning på speed.”

Språklig finess 2
 ”Förnumstig storasyskonsröst.”
Jonas Nordling hittade ett nytt sätt att beskriva public service på, i en krönika i Medievärlden den 4 april:
”Public servicebolagens företrädare använder å sin sida inte sällan den förnumstiga storasyskonsrösten som alltid leder till ökad konflikt.”

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret