Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Avskyvärd attack mot Charlie Hebdo

Terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo är så groteskt grym, att det nästan saknas ord.

Frankrikes president Francois Hollande kallar det ”En handling av exceptionellt barbari”. Det är en sann beskrivning. Mördandet och terrorn är också en avskyvärd attack på det fria ordet och på själva demokratin.

Exakt vad som ska ha legat bakom attacken är ännu inte klarlagt, men tidningen har tidigare varit hotad och stod under polisbeskydd för sina satiriska teckningar. Vid förra hotet gällde det att den publicerat Jyllands-Postens satiriska teckningar av profeten Muhammed.

Det är i dag nästan exakt fyra år sedan en terrorattack mot Jyllands-Posten avvärjdes i sista stund. De fyra svenska och tunisiska terroristerna dömdes senare till tolv års fängelse. Ett av syftena med den planerade attacken var att få publicitet över hela världen och på så sätt stärka sina positioner gentemot andra rivaliserande terrorgäng.

Annons Annons

Vad syftet med dagens attack mot Charlie Hebdo är kan vi återigen bara spekulera i, men att det krävs allt brutalare metoder för att hävda sig i denna krets av våldsmän är inte svårt att se. Effekterna är också tydliga, tolv döda, flera skadade, det fria ordet är åter i skottgluggen.

Frågan är vad man kan göra för att hindra nya attentat. För fyra år sedan skrev jag: ”Jyllands-Posten är gisslan i ett spel där vi alla kan drabbas. Terrorns främsta mål är att vi ska anpassa oss efter deras regler, bli rädda och fega. Så får det inte bli. Vi måste fortsatt försvara de värden som demokratin står för oavsett om det handlar om att publicera karikatyrer eller andra åsiktsuttryck.”

Då kunde jag glädjas åt att terrorn inte hade segrat, utan stoppats. Denna gång är terrorn fullbordad, och minst tolv människor har mördats i en bestialisk attack. Tankarna går till de mördade kollegorna och deras anhöriga.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret