Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Axel Andén
Chefredaktör och ansvarig utgivare

”Branschen sluter upp för Joakim Medin – men vad vågar regeringen göra?”

LEDARE Den svenska journalisten Joakim Medin har fängslats i Turkiet på oklara grunder. Mediebranschen och civilsamhället mobiliserar i solidaritet. Den stora frågan är om vår regering vågar ta strid för en fängslad svensk journalist.

“Det är en otrolig solidaritet från svenska medier, från Journalistförbundet, Reportrar utan gränser och enskilda journalister. I en sådan här situation märks det verkligen att man är en del av ett community. Det har kommit otrolig och viktig hjälp från organisationer och enskilda journalister med erfarenhet av sådana här situationer. Det återstår att se om det kan omsättas i ett politiskt engagemang.”, säger Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson till Journalisten.

Här är ett litet axplock av alla de som visat sitt stöd:

Reportrar utan gränser: Det här ett övergrepp inte bara mot Joakim Medin, utan mot oss alla

Journalistförbundet: Kräver att Joakim Medin omedelbart släpps fri och att UD agerar kraftfullt

Publicistklubben: Vi kräver att regeringen agerar

Utgivarna: Fördömer med kraft alla försök att tysta fri media i Turkiet

Svenska PEN: Kräver att Joakim Medin omedelbart friges och att Sveriges regering agerar direkt

Amnesty: Hotet mot journalister är ett hot mot yttrandefriheten och angår oss alla

Blank Spot Project: De kan fängsla en journalist – men inte journalistiken

Karin Olsson: Joakim Medin måste släppas omedelbart

På Elon Musks plattform X, som den svenska regeringen ofta väljer att kommunicera genom, skriver Sveriges utrikesminister Maria Malmer Stenergard: ”Vi ser alltid allvarligt på när journalister frihetsberövats. Vi känner till att en svensk journalist frihetsberövats i samband med inresa till Turkiet. Generalkonsulatet i Istanbul står i kontakt med lokala myndigheter.”

Sedan processen med Sveriges Natoansökan har den svenska regeringen aktat sig väldigt noga för att kritisera Turkiet, för en utomstående betraktare har det framstått som att landet i det närmaste haft carte blanche i sin relation till Sverige. Det måste vara slut med det nu. En svensk journalist som fängslas när han är på väg för att rapportera för en svensk dagstidning måste vara en röd linje.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.
Fler avsnitt
Annons Annons för Verifieras nyhetstjänst.