Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Axel Andén
Chefredaktör och ansvarig utgivare

”Det handlar om människor”

LEDARE Stressen är en ofrånkomlig del av journalistjobbet. Vi jobbar mot deadlines och för att vara först med nyheter. Men stressen kan bli destruktiv när bördan på den enskilda blir för stor.

För sex år sedan gjorde tidningen Resumé en stor granskning av stressen och arbetsmiljöproblemen i kommunikationsbranschen. I centrum stod ”Peter”, en nyckelperson på sin arbetsplats som blev så stressad av jobbsituationen att han tog sitt liv. Försäkringskassan bedömde att dödsfallet hade inträffat till följd av en arbetsskada. ”Peters död angår hela kommunikationsbranschen”, skrev Resumés chefredaktör Fredrik Svedjetun i en krönika.

I det här numret berättar vi om ett fall i vår bransch, ”Anders”, som blev så sjuk av reporterjobbet på Helsingborgs Dagblad att han inte kunnat komma tillbaka på fyra år. Förvaltningsrätten i Malmö bedömer att hans utmattningssyndrom är relaterat till arbetet och att han har rätt till livränta.

Anders fall angår hela mediebranschen. Stressen är en ofrånkomlig del av journalistjobbet. Vi jobbar mot deadlines och för att vara först med nyheter. Det finns en nerv och en närvarokänsla i det som också är en del av tjusningen med yrket. Men stressen kan bli destruktiv. Särskilt efter de sparpaket som drabbat branschen i omgångar, med neddragningar och effektiviseringar som ofta innebär att färre personer ska göra mer. Ökad arbetsbelastning verkar också vara en orsak till krisen på Ekot som Journalisten rapporterat om, bland annat att journalister där sjukskriver sig för att få återhämtning mellan passen.

De enskilda fall där journalister knäcks av stressen blir sällan kända av integritetsskäl, men faktum är att de flesta arbetsmiljöärenden som hanteras av Journalistförbundet är relaterade till arbetsbelastning och stress. Därför är det extra viktigt att mediebranschens arbetsgivare ser varningssignalerna och agerar klokt när stressen blir för stor. Vi får aldrig glömma bort att det handlar om människor.

Journalister sjukskriver
sig för att få återhämtning
mellan passen

Jag tänker också på det när jag läser Magasinet Konkrets publicering om Sydsvenskans reporter Inas Hamdan. Det går att se på en publicering om den är gjord trots att en människa kan skadas, eller om det tvärtom verkar handla om att komma åt personen. Samma problem som jag såg med Näringslivets Medieinstituts publiceringar om enskilda journalister ser jag i denna. (Destruktiv mediekritik eroderar ensamansvaret, Journalisten 06/2024).

Även när det gäller offensiva publiceringar får man som utgivare aldrig glömma att det handlar om människor. En människa som går upp på morgonen, äter sin frukost och går till jobbet, som har sina problem och kamper. Som har barn, partner, föräldrar eller andra närstående som är beroende av att den fungerar.

Att en utpekad person kan skadas betyder inte att en publicering ska stoppas om en samlad bedömning är gjord. Att stressen kan öka är inte skäl nog att stoppa alla organisationsförändringar. Men det handlar om människor, och det får aldrig glömmas eller slarvas bort. Peter och Anders påminner oss om de yttersta konsekvenserna.

Musk ännu mäktigare

I och med Donald Trumps valseger blir Elon Musk ännu mäktigare. Han kontrollerar redan sociala medier-plattformen X (tidigare Twitter) och kan nu också få inflytande över lagstiftningen som rör sociala medier. Hans påverkan på medieområdet kan bli enorm de kommande åren. Hans bilföretag Tesla är också i konflikt med den svenska fackförbundsrörelsen efter att Tesla vägrat teckna kollektivavtal. De svenska fackförbunden har alltså fått en ännu mäktigare motståndare i den kampen.

Schibbyes tro på journalistiken

Martin Schibbyes bevakning av Lundin Oil-rättegången symboliserar styrkan i journalistiken. Att varje rättegångsdag under flera år finnas på plats för att rapportera med ambitionen att alla inblandade ska ha förtroende för det som skrivs. ”Det är där man vill vara som journalist. Kunna gå över skyttegravarna och vara oberoende. Det kanske blir extra viktigt när man har skjutits av Lundins vakter”, säger han till Journalisten.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler