Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Dunkelt och klart från TV4

Den amerikanske journalisten Nicholas Lemann pekar i Colombia Journalism Review (jan-feb/08) på två tekniker som makthavare kan tillgripa när de vill slingra sig eller vinkla information till egen fördel: den ena är att uttrycka sig överkomplicerat och dunkelt, den andra är att använda sig av propaganda.

Lemann utgår från en essä av George Orwell, en sorts förstudie till romanen 1984, där Orwell lanserade ordet ”nyspråk”.
Det första sättet är enligt Lemann farligt, eftersom människor med makt kan använda det för att blanda bort korten, dölja vad de håller på med och smita från sitt ansvar.

Propagandan å sin sida är lömsk. Den är ofta ganska vackert och klart skriven. När den fungerar är det på grund av att den är enkel – förenklad – och fastnar i minnet. Det farliga med propagandan är att den vilseleder.
George Orwells tes var att dåliga idéer måste vara klumpigt uttryckta. Nicholas Lemann argumenterar emot Orwells tes och ger ett exempel: George W Bush´s tal till kongressen den 20 september 2001 då han förklarade ”krig mot terrorismen”.
Ett enkelt, suggestivt, välformulerat och nästan vackert tal. Men vilseledande.
Så långt Nicholas Lemanns resonemang.

I torsdags publicerade DN Debatt ett inlägg där elva skyddsombud på TV4 Sverige påtalar brister i arbetsvillkoren, brister som lett till personalflykt. En arbetsplats med 200 tjänster har på fyra år tappat 123 journalister.
Skyddsombuden hänvisar till en undersökning som journalistklubben på TV4 Sverige gjorde i höstas. Den visar att var tredje journalist på företaget ofta eller mycket ofta lider av sömnproblem och att 80 procent anser att det är arbetstiderna som orsakar sömnproblemen.
TV4 Sveriges VD Åsa Severed bemötte i en intervju i Dagens Media skyddsombudens påståenden. Hon är förvånad. Det borde hon inte vara. Klubben på TV4  Stockholm presenterade i våras ett liknande resultat från en motsvarande undersökning (Journalisten nr 24/07).
Enligt Severed är det svårt att göra något åt arbetstiderna: ”…det är en del av uppdraget som journalist. Vi sänder på tidiga morgnar och sena kvällar eftersom tittarna vill se oss då. Det kan vi inte ändra på.”
Här blandar Åsa Severed bort korten. Det är utmärkt att kanalen sänder på tider som passar publiken. Vem har krävt något annat? Journalisterna vill ha kortare arbetstider, bättre OB-ersättning, drägliga arbetsscheman och bättre möjligheter att återhämta sig efter de tunga arbetspassen. Det är inga orimliga krav.

Annons Annons

På en punkt talar Åsa Severed klarspråk:
”…i dagens konkurrens måste överskottet investeras i tekniska plattformar, inte i fler journalister och andra arbetstider.”
Tack för den informationen. Nu vet vi. För TV4 Sverige kommer tekniken i första hand och journalistiken i and­ra.
I går återupptogs avtalsförhandlingarna på MIA Eter-området som ska reglera löner och arbetsvillkor för bland annat journalisterna på TV4. Journalistförbundet och MIA Eter har tidigare haft relativt lätt för att enas. Parterna borde kunna hitta tillbaka till ett gemensamt språk.

 

BRA? 

ORVESTO
I torsdags kommenterade kvällstidningarnas chefredaktörer resultatet av de senaste räckviddsmätningarna från Orvesto.
Aftonbladets Jan Helin valde att redovisa att marknaden och upplagan för betalda tidningar viker. Han lät Resumés reporter Leif Holmqvist analysera resultatet.
Även Expressens Otto Sjöberg konstaterade att papperstidningens upplaga och räckvidd minskat, även om han betonar att webben fått fler läsare.
Ser vi ett trendbrott? Är det slut på det tramsiga skrytet och trixandet med siffror? HL
 

Fritt? 

MAGASIN PÅ NÄTET
Allt färre anser sig kunna ta ­betalt på nätet. Nu senast är det amerikanska månadsmagasinet The Atlantic som river muren kring sin nättupplaga. Tidigare har Rupert Murdoch, efter att han tagit över Wall Street Journal, förklarat att han vill ta bort spärrarna på nätet.
The Atlantics nättupplaga har endast varit tillgängligt för tidskriftens 400 000 prenumeranter.
Förra veckan öppnade tidskriften sin sajt och sitt arkiv för alla besökare. Det innebär att besökarna får tillgång till artiklar så långt tillbaka som 1857 då tidskriften grundades. PJ

 

bett 

ELAKT
Bengt Ohlsson, krönikör i DN På Stan, biter den hand som föder honom.
I sin senaste kolumn gisslar han lustfyllt och elakt Dagens Nyheter i allmänhet och kultursidan i synnerhet. Ohlsson retar sig på DNs nervositet över att inte göra sig hörd i mediebruset: ”DN sover med bettskena och vaknar ångestriden varje natt…”
Kulturredaktörernas folkliga grepp att poängsätta filmer och ranka böcker på topplistor sticker i ögonen på Bengt Ohlsson. Roligt och tänkvärt: ”Falsetten börjar faktiskt ila lite i trumhinnorna.” HL

Fler avsnitt
Fler videos