Gör inte slut med Las
Ett företags viktigaste resurs är, i nästan alla bolag och alldeles särskilt i vår bransch, de anställda. De måste vara engagerade och kunniga på det de gör.
På en arbetsplats pratar man med varandra om vad som fungerar och vad som behöver förbättras. Ju högre i tak, desto lättare att snabbt komma till rätta med de brister som eventuellt finns.
Det bygger på att man känner sig trygg på arbetsplatsen, att man inte kan bli uppsagd hursomhelst – därför har vi en lag som skyddar de anställda från bland annat osakliga uppsägningar.
Att ta bort detta skydd skulle föra med sig inte bara otryggare arbetsplatser utan också skada samtalet och engagemanget. Diskussionerna och förbättringarna som arbetslaget idag kommer med, skulle dämpas.
Las har missbrukats i många år i mediebranschen. Här blir man utlasad istället för inlasad, kan stapla kortare anställningar på varandra inom vissa delar av branschen och anställningsformerna är långt ifrån trygga. Det gör att Las inte är en älskad lag.
Men det är ändå tack vare Las som arbetsgivaren inte godtyckligt kan säga upp personal utan skäl och vid uppsägningar gäller i princip turordningslistan. Den har undantag och den kan förhandlas bort, men den finns.
Läser man en sammanfattning av Las-utredningen kan man tro att de förändringar som där finns inte är så förfärligt stora.
Men det är de.
Genom att antalet undantag föreslås bli fler, och att omställning ska ske utan inlärningstid och kompetensutbildning så blir förändringen att arbetsgivaren i stor utsträckning kan frångå turordningsreglerna i Las – utan att förhandla och komma överens med facket.
Som arbetsgivare ska du alltså inte behöva förhandla om dina undantag och inte betala för avstegen. Det underminerar maktbalansen mellan arbetsgivare och fack och kommer att leda till sämre arbetsplatser. Det finns kanske kortsiktiga vinster, men långsiktigt handlar förändringen om hela den svenska modellen, där fack och arbetsgivare kommer överens. Modellen som leder till arbetsfred och på köpet de anställdas engagemang.
Jag förstår inte varför utredningens förslag ens vore önskvärt för en modern företagsledare.
Partiledardebatten gav inget tydligt besked om vad som händer nu, men jag hoppas att arbetsmarknadens parter förstår allvaret och sätter sig ner och förhandlar i god ordning igen.
***
Dokumentären om Estoniakatastrofen är ett skolexempel på vad journalistik är. Man går ut i akt och mening att finna vad som verkligen har skett. Intervjuar drabbade och de med ansvar. Och så till sist kommer ett äkta genombrott. Kanske man inte ens vet vad man söker, men när journalisten och dokumentärfilmaren Henrik Evertsson hittar ett hål i färjan syns det att det var oväntat. Genom att inte på förhand veta vad han ville finna ger han sina tittare en möjlighet att själv se.
Dokumentärer har blivit ett allt vanligare format för journalister för att avslöja orättfärdigheter. Det lite långsammare berättandet passar särskilt bra i vår snabba, rastlösa tid. Kanske de också kan visa vägen för annan avslöjande journalistik, där vi genom att berätta om hur vi går till väga i vårt arbete, samtidigt ger våra belackare en grundkurs i vad som är journalistik.
Många arbetar redan så, men kanske fler skulle kunna göra det och därmed hjälpa till att vända den obehagliga misstron mot vår kår.
Att man inte ska åtala Henrik Evertsson borde vara självklart, men måste ändå påtalas. Hans journalistiska insats är inte brottslig.
STICK
ARON FLAM FRIADES
Det var inget upphovsrättsbrott att använda En svenska tiger på sitt bokomslag. Den nya tigern var att ses som parodi. Därmed friades Aron Flam. Det är bra för yttrandefriheten. Vi måste kunna göra satir av välkända symboler.
Möjligtvis blir det ett upphovsrättsproblem om man kapitaliserar på en välkänd figur, utan att den ursprungliga upphovsmannen, alltså den som skapat ursymbolen, får någon ersättning. Det ska bli mycket intressant att följa vad som händer om domen överklagas.
MISSA INTE PODDARNA
Journalistenpodden med Helena Giertta och Lisa Bjurwald eller med Ola Sigvardsson publiceras på Journalisten.se och där poddar finns. Senaste podden med Lisa Bjurwald handlar bland annat om hur vi klarar distansarbetet.
Fotnot: Ledaren skrevs innan det glädjande beskedet om att förhandlingarna om Las och arbetsrätten ska återupptas.