Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Mittmedia måste backa

Mittmedia har under hösten lanserat den ena förändringen efter den andra. Man har nästan fått känslan av att koncernen vet vart den är på väg, med betallösningar för allt material, innehållsanalyser och en växande digital prenumerantskara.

 

Men över alltihop har förhandlingar om nya nedskärningar på bemanningsföretaget Mittmedia Kompetens vilat.

Och det är i dessa förhandlingar som det nu verkar ha brustit helt för Mittmedias ledning.

Mittmediakoncernen ville ha tolv undantag från las-listan på 23 personer, något klubben var tveksam till. Men de nöjde sig inte med att vilja göra undantag för över hälften av de som skulle sägas upp. I förhandlingarna tog arbetsgivarna ett steg till. De hotade med att säga upp ytterligare tolv personer, alltså 35 istället för 23, om de inte får göra undantagen.

Annons Annons

Just när det kändes som om det kanske var på väg åt rätt håll, gör arbetsgivaren detta – de rycker upp de små frön till att läka relationen mellan arbetsgivare och medarbetare som börjat gro.

Las har många belackare, och det finns förstås problem med en lag som leder till att folk i vår bransch blir utlasade, när hela tanken är att man ska bli inlasad. Men i grunden är lagen rätt. Den skapar trygghet för den anställde, så att arbetsgivaren inte hur som helst kan säga upp folk. Människor som har jobbat länge och bidragit till företagets vinster, ska inte kastas ut på ålderns höst bara för att arbetsgivaren vill ha någon yngre.

Mittmedias utpressning mot klubben har väckt vrede i Mittmedialand. Anständighetens gräns är nådd.

Det finns bara ett sätt för arbetsgivaren att rädda sig ur detta; att backa från sin utpressning.

***

Det är den låga prissättningen på digitala produkter som gör momsfrågan så brännande.

Medieföretagen kan inte ta ut den fulla kostnaden för produkten, utan tar ut det som uppfattas som ett möjligt pris. Det innebär att priset för många tidningar hamnar på en hundralapp per månad. I dag går 25 kronor bort i moms. Med en momssats på 6 procent, som det är för papperstidningar, så skulle 94 kronor stanna i företaget. Det är förstås mycket pengar i en bransch i strukturomvandling.

Grovt räknat så betyder det för en tidning med 2 000 digitala prenumeranter som betalar 100 kronor i månaden, en skillnad på cirka en halv miljon kronor i intäkter.

Det kan vara skillnaden mellan att behålla eller säga upp en journalist.

När EU nu gett klartecken för att ha samma moms för digital som papperstidning hade man ju därför hoppats på att det fanns ett färdigt förslag att bara klubba igenom. Det finns ju en bred och blocköverskridande riksdagsmajoritet för en harmonisering av momssatserna. Att vi ännu inte fått en ny regeringen efter valet har förstås gjort det svårare att lägga fram ett förslag i tid för vårbudgeten. Men om viljan finns bör det ändå gå att få den lägre momssatsen under nästa år.

STICK

FRIGE DAWIT …

Den 27 oktober fyller Dawit Isaak 54 år. Han sitter fortfarande fängslad utan rättegång i Eritrea, för att han arbetat som en självständig journalist i det nybildade landet. Dagen uppmärksammas med en manifestation i ABF-huset i Stockholm. (Kurdo Baksis arrangemang i ABF-huset är inställt, eftersom det planeras ett annat arrangemang för Dawit Isaak då. Detta kom till vår kännedom sedan tidningen gått i tryck )
    Frige Dawit Isaak!

 

… OCH GUI MINAHI

Den 17 oktober är det tre år sedan förläggaren Gui Minhai kidnappades i Thailand och fördes till Kina, där han ännu inte ställts inför rätta. Dagen uppmärksammas med en manifestation utanför Kinas ambassad.
   Frige Gui Minhai!

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret