Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Mot hånglet i tiden

Tyst! Jag räknar. Nu ska vi se… hm, vad hade nu han för yrke? Just det: han var ju föreståndare för ett terrarium. Rätt likt. Men ändå inte. Nej, det får bli noll på listan. Jag kan alltså inte komma på en enda politiker – varken manlig eller kvinnlig – som fått chansen att hångla med mig.Jag måste vara en yrkesetisk ledstjärna.

Tyst! Jag räknar.
Nu ska vi se… hm, vad hade nu han för yrke? Just det: han var ju föreståndare för ett terrarium. Rätt likt. Men ändå inte.

Nej, det får bli noll på listan. Jag kan alltså inte komma på en enda politiker – varken manlig eller kvinnlig – som fått chansen att hångla med mig.

Jag måste vara en yrkesetisk ledstjärna.

Annons Annons

Debatten om TV4s politiska reporter Anders Pihlblads puss/hångel/faktabrottning/trivselkväll med Fredrik Reinfeldts allsidiga statssekreterare Ulrica Schenström fortsätter.

På journalisten.se är det fler som inte minns (43 procent av rösterna) om de pol-hånglat i jobbet än de som erkänner att de gjort det (31 procent). Begripligt.

Rapports politiska reporter Elisabet Höglund skrev i helgen i Expressen att hon gör stor skillnad på lunch med politiker (nyktert och på arbetstid) och middag (privat och sprit i mörkret). Höglund går ändå inte så långt att hon namnger de journalister hon känner som gullar med makthavarna.

Det gör däremot Niklas Svensson, som i går i Expressen uppgav att journalister från TT, DN, SvD, Expressen och AB under Almedalsveckan bjudit politiker på sprit. Dessutom har ABs chefredaktör (när ska han gå?) Anders Gerdin myst med H&Ms Stefan Persson när det var ”skattebetalarna som stod för notan”.

Alla har sina fel och brister. Problemet är att det är lätt att glömma bort. Sydsvenskans etiska regler är bra: ”Jour­n­alistisk medarbetare ska undvika att skriva och bevaka frågor där denne (är alla män? Majas anm) på något sätt är personligt engagerad.”

Den som först insåg det olämpliga i mötet var Anders Pihlblad själv, som direkt sade i DN att det inträffade var ”… fruktansvärt olämpligt”.

I stället för att vänta på att chefen ska avhandla pussetik i jobbet måste journalister börja med att vara sina egna etiker, och checka av kollistan varje dag:

1. Är jag full när jag möter källan?

2. Har jag tungan nere i halsen på källan?

3. Ligger någon av oss på golvet när vi ska utbyta informationer?

Efter detta rekommenderas Spelregler för press TV radio, sidan 10.

Och som Sydsvenskan slår fast: ”Avgör­ande är inte hur vi internt uppfattar saker utan hur läsaren gör det.”

—-

Gårdagens DN-artikel ”Baksmälla i bloggvärlden” sågas – självklart – av vanligtvis upphetsade vet-bäst-om-allt-debattörer. Men den glasklara analysen gör inte medieetablissemanget utan – en äkta bloggare. Läs bjornbrum.blogspot.com. Dessutom länkad från dn.se.

—-

Filmen A Mighty Heart med hyllade Angelina Jolie handlar förbluffande lite om journalistik och politik. Den som vill veta mer om den mördade Daniel Pearl skippar bäst biosalongen och häckar på Wikipedia. Här finns en omfattande artikel- och litteraturlista. Daniel Pearl är värd mer än en halvjolmig rulle.

—-

Dags att en bok och en författare blir nominerad till Stora journalistpriset. I dag avslöjas vilka som har chans att vinna. Hoppas att Isabella Lövins Tyst hav är med.

ma@journalisten.se

BRA

Axess

Dels ett prestige-seminarium och en jättesändning i Axess TV om public service, med rappa experter från hit och dit. Alla värnar om framtidens kvalitets-TV på sitt sätt, med eller utan bultande oro. Dels en lång artikel i tidningen Axess av Marielouise Samuelsson, en me­dieanalytiker som vågar strunta i besserwisseriet. Mycket befogat TV-bekymmer blir det, särskilt som SVTs misstag ständigt uppförstoras till katastrofer. Jag är ändå lugn: webb-TV är det bästa som hänt SVT sedan Humle och Dumle.

BÄTTRE

Martin Borgs

På nätsajten realtid.se skriver debattören Martin Borgs om bidragsmiljonerna som flödar in i moderaternas partikassa. Trots att partiet tidigare bekämpat partistöden. Enligt Borgs får moderaterna 800 miljoner kronor i stöd mellan 2006 och 2010. Han redogör för hur moderatledda kommuner och landsting skär i bidragen samtidigt som moderpartiet njuter feta dagar. Under två valrörelser ska Martin Borgs ha jobbat för moderaternas partiledning. Han pussar inte sina källor. Han använder dem.

BÄST

Jenny Morelli

Prisbelönta tidningen Vi har en reporter som förstått vad jobbet går ut på. I stället för att artigt kontakta bokförlaget knölar hon ner en av sina diktsamlingar i den store Tomas Tranströmers brevlåda. Resultatet blir kontakt, en förträfflig intervju och en stund i språkets doftvarma hage. Dessutom berättar Jenny Morelli att Aftonbladet-reportrar, ”kända för sina vassa pennor” älskar Tranströmer. En av dem till och med sms:ar Tranströmer-strofer. Bästa vasspenna, kom ut ur kulturgarderoben. Vem är du?

Fler avsnitt
Fler videos