Nu blir det förändring
Deadline-uppropet visar hur akut det är med verkliga förändringar inom mediebranschen. Och de kommer att ske. Ingen kommer att kunna gå tillbaka till hur det har varit. Vi lever i en tid om vilken man i framtiden kommer att hänvisa till som tiden före och efter #metoo.
Konkret måste arbetsgivarna ta sitt ansvar. De bör aktivt uppmana sina anställda att berätta om sexuella trakasserier och övergrepp. De som då berättar ska tas emot med respekt och inte vara oroliga för repressalier.
Anklagelser om övergrepp och trakasserier måste omedelbart leda till åtgärder. Personalavdelningar, ansvariga chefer och arbetsledare måste utbildas och få verktyg för att bemöta och ta emot anmälningar och berättelser om sexuella trakasserier.
Och vi alla, kolleger, vänner, arbetsledare, chefer måste träna oss i civilkurage så att vi kan agera mot personer som uttrycker eller beter sig sexistiskt eller nedsättande.
Men fler saker behövs för att trygga förändringen:
- De osäkra anställningarna måste försvinna. I väntan på det måste vi hitta en lösning så att även de med osäkra anställningar slipper övergrepp och känner sig trygga med att rapportera trakasserier till sin arbetsgivare.
- Frilansar ska ha samma rättigheter att slippa sexuella trakasserier som anställda. Även här borde arbetsgivarna i de stora mediebolagen kunna agera offensivt.
Vittnesmålen kring #deadline är konkreta, viktiga och drabbande. De gör en heligt förbannad. Så här får det helt enkelt inte gå till i vår bransch. Vårt jobb är att granska andra makthavare, då måste vi veta att redaktionen, chefen skyddar oss. Vi ska inte behöva vara rädda för att någon behandlar oss illa, trakasserar oss, våldför sig på oss på arbetsplatsen. Där ska trygghet råda.
***
Återigen är en konsult på jakt efter den oberoende fackförbundspressen. Nu är det Lärarförbundet som beställt en utredning. I konsultens rapport står att ”organisationer inte har råd att låta olika kanaler måla upp olika bilder av en och samma fråga”.
Sanningen är ju att det är precis tvärtom. Organisationer har inte råd att inte visa upp olika bilder.
Journalistiken i Lärarnas Tidning och dess systertidningar ger ett stort mervärde till medlemmarna. Tidningarmas uppgift att granska förbundet är till för medlemmarna, precis som Lärarförbundet är till för sina medlemmar. Medlemmarna har rätt att få veta vad som sker i förbundet utan att en kommunikationsavdelning först väljer vad som får komma fram eller inte. Lärarförbundets tidningar måste skyddas från denna klåfingriga rapport.
Att olika röster kommer fram är själva fundamentet i en demokrati, så även i ett fackförbund.
Detta är inte första gången som fackförbund anlitar kommunikationskonsulter för att de ska presentera liknande idéer, det är förmodligen inte heller sista gången. Men snart måste väl fackförbunden själva inse det tokiga i detta och sluta köpa in dessa utredningar. Jag utgår ifrån att Lärarförbundets styrelse säger nej till förslagen i utredningen och ger tidningen det skydd den behöver.
STICK
Ökad jämställdhet
Löneskillnaden mellan kvinnor och män minskar, visar Journalistens undersökning. Tack vare målmedvetet lönearbete har man generellt lyckats bra med utjämningen av löneskillnaden mellan kön inom journalistkåren. Vi är inte i mål ännu men riktningen är tydlig och något att glädjas åt.
Filmen om Kim Wall
Vänner och anhöriga vill inte att journalisten Kim Wall ska reduceras till ett offer i ett spektakulärt mordfall. Därför påminner de om hennes
journalistiska gärning. I söndags lades en dokumentär om Kim Wall upp på SVT Play. Den bör man se.
Fotnot: Delar av denna ledare är tidigare publicerad på Journalisten.se.