Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Nyttigare! Gladare!

Gladare, nyttigare och mer omväxlande – det är målet med "nya" Journalisten. Det ska bli spännande att få höra om ni tycker att vi lyckats!

Det har varit en ganska snabb och annorlunda process, denna omgörning. Igångsatt av förra chefredaktören, driven av en vikarierande chefredaktör och klar lagom till att en ny chefredaktör får ta ansvaret. Så se det som första steget i en förändringsprocess som kommer att fortsätta det kommande året!

Nå, vad är det då som är nytt? Färgerna så klart. Jag är övertygad om att de kommer att dela läsekretsen, liksom de delade den testpanel på 60 kolleger som vi låtit läsa ett testnummer i sommar. Somliga älskar orange och starka färger, andra får helt andra känslor. Och kan man verkligen kombinera orange med lila?  
Men med all respekt för form och färg, det är innehållet jag främst hoppas ni ska reagera på.

Från och med nu kommer Journalisten var tredje vecka. Det ger oss möjlighet att bjuda på mer i varje nummer, och bredda tidningen.
Egna nyheter och reportage är givetvis fortfarande grunden. Favoriten Profilen finns kvar, Folk förstås, liksom Utgång med grodor, krönikor och recensioner som har utökats.
Men det finns flera nya ämnesvinjetter som ska göra det lättare att orientera sig och hitta det som intresserar.
Under vinjetten På jobbet hittar du reportage från arbetsplatser runt om i landet. Omväxlande!
På gång är nerslag i spännande medieprojekt i startgroparna.
Metod & Etik ska ge råd som underlättar ditt arbete som journalist. Nätspecialisten Nanok Bie ger tips på fiffiga webbtjänster. Nyttigare!
Noterat är statistik och kul läsning där nästan vad som helst kan dyka upp. Gladare!
…och sen då? ger dig i korthet vad som varit stort på nätet de gångna veckorna och följer upp ett par av de intressantaste ämnena.
Åtta frågor … är raka frågor till aktuell journalist eller andra i medieflödet.
Fackligt löser förhoppningsvis den kluvenhet som finns bland våra läsare. Hälften tycker att vi skriver för lite om förbundets verksamhet, hälften att vi skriver för mycket. Nu får sidorna sin egen plats. Och i varje nummer svarar förbundets expert på frågor om avtal och regler på arbetsmarknaden. Nyttigt!

Annons Annons

Samtidigt som papperstidningen förändras även journalisten.se. Formen ändras redan denna vecka, och under hösten ska vi bli bättre på egna nätnyheter och fördjupning. Alla våra krönikörer från papperstidningen fortsätter att skriva, men omväxlande på papper och på nät. Så det blir ny krönika där varje vecka, liksom extra webbtips av Nanok Bie.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev, så missar du inget. Anmäl dig på journalisten.se! Passa på samtidigt att ge min efterträdare dina synpunkter på nya Journalisten.

PS: Bakom den nya formen står, förutom redaktionen, formgivaren Anders Enström från Karlstad.

 

ONT OM TID? 

DNs politiske redaktör Niklas Ekdal har hoppat av och förklarar sig i ett inlägg på försöksbloggen Newsmill: ”administrationen växer en över huvudet. Det skapande som syns utåt, det som man bedöms på och som är allra roligast, måste i princip klaras av på nätter och helger. Mellan 9 och 17 måndag till fredag sitter man ju i möten, mejlar, budgeterar, rekryterar, håller personalen på gott humör”.
Samtidigt meddelar bloggen att den stackars överansträngde Ekdal snart kommer med sin första deckare. Möten på dagarna, ledare på nätterna. När kom deckaren till? KA

ADVOKATHOT 

Advokater älskar inte alltid journalister (och tvärtom) och tonen kan bli tuff. Som i Luleå förra veckan när en kvinna överklagat en dom på sex års fängelse för ett övergrepp på en annan kvinna.
Utanför rättssalen såg hennes advokat till att stoppa pressfotograferna med de välavvägda orden: ”den som filmar knackar jag ner direkt. Far åt helvete med era kameror!”
Senare förklarade advokaten hotet med att ”det var skådespeleri. Jag ville ingjuta förtroende hos min klient”.
Vilket förtroende för advokatkåren han ingöt framgår inte. KA

OMÖJLIGT I PRESS

”Våra vittnesmål kommer att överleva protesterna från de ryggradslösa kryp som inte törs erkänna brotten de begått”. Så skriver Unni Drougge i Expressen i ett försvar för kvinnliga kulturpersonligheters rätt att hänga ut otrogna älskare, förtryckande chefer och andra dumma män (Noréns skandaldagbok är däremot en heelt annan sak – han är ju inte förtryckt).
En liten utgivarfundering – ingen av bekännelseböckerna hade kunnat pub­liceras i tidningsform utan att fällas av PON så det ryker om det. Så ska du skriva skit om folk – gör det i bokform. KA

Fler avsnitt
Fler videos