Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Rekordår för medierna

Det finns inga lagar som särskilt begränsar journalisters yttrandefrihet eller anställningstrygghet.

Lojalitetsplikten mot arbetsgivaren gäller även i andra riktningen, alltså gentemot den anställde. Det finns inga förbud för journalister att engagera sig politiskt. Det finns ingen skyldighet att redogöra för privata relationer. Det finns inga generella hinder att umgås med en källa.

Bedömningen av vad vi som enskilda kan göra och inte vilar ofta på våra egna axlar, yrkesetiken och i vissa fall kollektivavtalet. Vad är lämpligt, hur påverkas förtroendet för mig som journalist, för mediebolaget jag jobbar på.

Medan det kan vara oproblematiskt för en, låt säga, sportjournalist att vara tillsammans med kommunalrådet, så kan det ju vara mer problematiskt för den lokala politiska reportern.

Annons Annons

Detta vet vi ju och förhåller oss till nästan varje dag. Alltså är det inte så märkligt med alla de starka reaktioner som väcktes när en SR-reporter visade sig ha en privat relation med en islamist som dömts för att ha hotat en chefredaktör.  Hur tänker man som reporter när man påbörjar en relation med en person som man också granskat tidigare?

Johan Lif, förhandlingschef på Jour­nalist­­förbundet, satte fingret på frågan under ett seminarium om vad en journalist får göra privat: ”När det gäller mänskliga relationer är det inte alltid sunda förnuftet som är styrande.” Och han avslutade med en brasklapp: ”Men man måste åtminstone berätta om det för sin arbetsgivare.”

Vilket ju den aktuella reportern till slut gjorde. När det gäller SRs behandling av frågan verkar det rimligt att reportern sa upp sig själv. Publicistiskt är det mer tveksamt om reportagen med den dömda islamisten skulle ligga kvar. Mest problematiskt var att SR inte verkade ha någon plan eller beredskap för vad som skulle kunna hända om historien kom ut. Det som uppfattades som hemlighetsmakeri skadade förmodligen SR mer än den privata relationen i sig.

Det allmänna förtroendet för SR lär knappast påverkas av denna händelse, men det starka förtroende man åtnjuter måste man förtjäna varje dag. Och där har SR ett arbete att göra med att släppa på sin prestige. Det hade behövts både mer ödmjukhet och självförtroende för att hantera en så jobbig fråga. 

***

Det är många som vill undergräva förtroendet för journalistik idag. Vi vet att det finns de som gör det av rent politiska skäl. Genom att undergräva vårt arbete blir det lättare att sprida lögner och halvsanningar.
 
Men det finns också de som inte verkar veta bättre, som i Västerås. Där har två L- och C-märkta politiker skrivit till Myndigheten för press, radio och tv och föreslagit att replikrätt ska vara tvingande för att en tidning eller sajt ska få presstöd. Kravet i sig går tvärtemot grundlagen som stadgar att det bara är ansvarig utgivare som bestämmer vad som ska stå i tidningen. Och sen har vi också förstås de som slentrianmässigt hoppar på journalister så fort något går dem emot.

Då kan det vara skönt att påminna sig om att 2020 blev ett rekordår för medierna. Fler än någonsin tog del av journalistik på olika plattformar, etern, papper, sajter, nyhetsbrev etc.

Sett till medieslag tittade över hälften på SVT en vanlig dag och mellan 34 och 40 procent läste morgontidning, såg på TV4 eller lyssnade på Sveriges Radio. Håller vi nu koll på vår nya publik stundar goda tider för journalistik. Med den tanken kan jag gå på semester.
 
Glad sommar!

 

STICK

JOURNALISTEN.SE
Snart stundar semester (eller sommarvikariat) för många. Nästa nummer av Journalistens magasin trycks i augusti. Men Journalisten.se håller öppet till 5 juli och återkommer igen från 11 augusti, välkommen att följa vår rapportering där.

MEDIERUSET: 9/9!
Efter sommaren är det äntligen dags för Journalistens lopp Medieruset! Hög tid att anmäla sig på Journalisten.se/medieruset-ar-tillbaka. Loppet går den 9 september på Stockholm stadion. Välkomna!

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret