Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

USA kan bättre

300 inrapporterade attacker mot journalister. Inte i Turkiet eller Kina, utan i USA. Att detta sker i en av våra största och äldsta demokratier är oerhört tragiskt.

Demonstrationerna mot polisbrutalitet och rasism skakar landet, och har lett  till flera upplopp och våldsamheter. Det väcker starka känslor. Polisens sätt att hantera ilskan mot hur George Floyd dödades av en polisman har fått skarp kritik.

Men att polisen i USA attackerar journalister är något nytt.

Vi har sett hur förtroendet för medier och journalister minskat runt om i världen och hur en del regeringar uppmuntrar detta. Inte minst har president Trump varit nedsättande mot journalister.

Annons Annons

Nu ser vi resultatet av hans hånfulla ton. Poliser som ger sig på journalister tycker sig säkert ha presidentens stöd. Detta sker i ett land där medierna har ett starkt skydd i grundlagen och där lagarna ger dem en särskild rätt att bevaka polisens arbete bland annat under upplopp.

USA har en stark tradition av att försvara den fria pressen. Här finns några av de bästa journalisterna i världen. Annonsras och ekonomisk kris har drabbat de amerikanska medierna hårt och i det läget har man alltså fått en president som öppet inte bara kritiserar utan angriper medier och enskilda journalister. Inte bara för fake news utan för allt som går honom emot.

Demonstrationerna i USA är berättigade, bevakningen av dem självklara. Minneapolis har just lagt ner sin polisorganisation för att skapa något nytt i stället. Så kanske kan oroligheterna i USA leda till minskad rasism och polisbrutalitet.

När det gäller attackerna mot journalister måste det bli en vändning annars kan pressfriheten i USA helt förloras.

***

SVTs nya programchef för lokala nyheter Michael Österlund har beslutat rulla tillbaka den hårt kritiserade omorganisationen.  När vi i höstas började skriva om larmet från tv-huset fanns många berörande berättelser om hur personalen inte blev lyssnad på, blev sönderstressad och intvingad i en dysfunktionell organisation. Uppgifter visar idag att det samtidigt pågick en maktstrid i högsta ledningsskiktet. De som fick sitta emellan var de som skulle stå för innehållet i SVTs nyheter. Flera chefer har fått gå efter reportaget, och nu har alltså hela omorganisationen lagts ner.

Vi fortsätter förstås att granska arbetsmiljön på SVT, men jag hoppas att vi aldrig mer behöver se folk må så dåligt där som det vi stötte på i höstas.   

***

Vi har blivit mer stressade under våren med coronaviruset. Arbetsmiljön är sämre och vi mår psykiskt sämre, visar en undersökning Journalisten gjort.

Den efterlängtade semestern ger oss återhämtning, men hur blir det i höst? Mycket tyder på att vi kommer att få fortsätta med hemarbete och distansering.

Vårens arbete var akut. Vi ställde gärna upp med våra hem som arbetsplats för att kunna fortsätta arbeta. Hur länge kan man kräva det av sina medarbetare? Min gissning är att många företag nu ser över sina lokaler, inte för att minska dem, så som trenden varit, utan för att förändra dem och ge fler möjligheten att sitta i egna rum eller i mindre landskap i kombination med hemarbete.

Just den här pandemin är förhoppningsvis över snart. Men det kommer nya. Nu är tid att laga efter läge.

Glad sommar!

 

STICK

Ny EU-handbok
Hoppas ni uppskattar den nya EU-handboken som delas ut med tidningen. Mycket har hänt sedan förra boken, så uppdatera dina kunskaper och läs tipsen för att göra EU-bevakningen bättre.
EU är särskilt intressant under denna pandemi, så det gäller att navigera rätt i vem som bestämmer vad.

Spring ditt eget Medierus
Mellan den 3 augusti och den 3 september pågår ditt eget Medierus. Mejla eller lägg upp i våra sociala medier var just ditt lopp gick.

Journalisten i sommar
Som en effekt av snabbt minskade annonsintäkter och inställda event i spåret av coronapandemin har Journalisten infört korttidsveckor. Vi kommer därför att ha en minskad bevakning på webben och helt stänga den mellan 25 juni och 15 augusti. Vi återkommer med full styrka i samband med nästa magasin som ges ut den 1 till 3 september.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret