Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Visst hände det en del

Så lägger vi 2007 till handlingarna, ett år som väl inte bjöd på några riktigt dramatiska händelser. Kan tyckas. Men går man tillbaka och läser det gångna årets historia upptäcker man att ett och annat noterbart ändå inträffade.

I mars kom ett besked som för bara några år sedan hade orsakat proteststormar och larm om ägarkoncentrationen inom medierna: Bonniers tog över TV4. Det förekom kritik mot affären, men kritiken klingade snart av.
En anledning till det kan vara att antalet aktörer på den svenska mediemarknaden ökat, till exempel genom att norska Schibsted etablerat sig i Sverige. Bonniers dominans uppfattas kanske inte längre som så total. Digitaliseringen har dessutom lett till att hushållen fått tillgång till en mängd TV-kanaler och ingen enskild aktör kan styra och ställa på marknaden. Ett tredje skäl till att protesterna uteblivit kan förstås vara att de politiska och ideologiska vindarna på senare år blåst i nya riktningar.

I våras möblerades den svenska tidningskartan om när Stampen-koncernen tog kontroll över 25 svenska dagstidningar med en omsättning på drygt 3 miljarder kronor. Även då varnade kritiker för ägarkoncentration. Andra välkomnade ommöbleringen och såg den tvärtom som ett bidrag till ökad mångfald genom att Stampen blev en motvikt till de andra tidningsgiganterna, Bonniers och Schibsted.


Efter en turbulent tid som VD
på Sveriges Radio avgick Peter Örn i maj. SR-veteranen Kerstin Brunnberg utsågs snabbt till hans efterträdare. För många radiomedarbetare var det en lättnad att hon – med sin gedigna erfarenhet som publicist och sin kunskap om företaget – anförtroddes uppgiften att leda SR.
Det ser ut som om  Brunnberg var rätt person att återskapa lugnet på SR.

Annons Annons

För Journalistförbundet var självklart de svåra och utdragna kollektivavtalsförhandlingarna med Tidningsutgivarna och SRAO de stora händelserna. Efter hårda ordväxlingar och många turer träffade till sist parterna uppgörelser som såväl arbetsgivare som förbund föreföll förvånansvärt belåtna med.
Återstår MIA Eter-området, där lösningen får anstå till nästa år. Oenigheten om arbetstidsfrågorna, särskilt de tunga morgonpassen, har så här långt varit en stötesten.
Vågar vi hoppas att på ett nytt avtal före januari månads utgång utan att förbundet behöver varsla om stridsåtgärder? Nog borde det även här gå att nysta upp knutarna och hitta en konstruktion som både arbetsgivare och förbund kan leva med.

2007 var året då Olle Stenholm gick bort, den person som för många inkarnerade begreppet Allmänheten pressombudsman, PO. Ingen ifrågasatte hans integritet. Trots sina ofta mycket kritiska synpunkter på tidningarnas publiceringar var han respekterad av branschen för att han förstod dess villkor. Samtidigt var han verkligen en allmänhetens PO, som värnade de små människornas rätt att slippa övergrepp från pressen.
Stenholm har i Yrsa Stenius fått en efterträdare som har alla förutsättningar att bli en PO i hans anda.

Tyvärr är situationen oförändrad för den i Eritrea fängslade journalisten Dawit Isaak. Må 2008 bli året då svensk diplomati lyckas få honom frigiven och att han tillåts återvända till Sverige och familjen i Göteborg.
God jul och ett gott nytt år!

 

BRA 

SR Uppland
Äntligen, vågar medier granska sig själva – och gå ut med resultatet. Sveriges Radio gjorde nyligen en granskning av olika städbolag. Sex av tio var beredda att lova etnisk svenska städare om kunden bad om det. Flera myndigheter köper tjänster av dessa bolag, även Sveriges Radio själva. SR Uppland gjorde en intervju med den som köper in SRs städtjänster. Flera lokalkanaler sände intervjun, dock inte Ekot. Möjligheten att få in en antidiskrimineringsklausul i städavtalet kommer nu att ses över. Bra, SR Uppland! /LB

 

HUR TÄNKER NI? 

SVTs TV-stjärnan
TV-stjärnan är en av Sveriges Televisions nya satsningar som kommer i vår. De som deltar i tävlingen kan vinna ett eget program. Kul? Visst. Men vad sänder det för signaler till SVTs vikarier och projektanställda? Att de ska anmäla sig och vara med i kampen? Så att de kan få en längre tjänst och bli ett ”varumärke” i det mediehus där de har harvat runt med olika anställningsformer i flera år. Hur tänker ni? /LB

 

TUMME

Minisodes
Minisodes är ett amerikanskt uttryck som innebär att du kan se en sammanfattning av en TV-serie på fem minuter. För de stressade som inte har tid att se ett helt avsnitt utan snabbt vill ha en sammanfattning så att de kan gå vidare till nästa avsnitt.
En form av TVs svar på Det Bästa. För att hinna konsumera allt fler medier måste vi komprimera. Tidningarna blir mindre, texterna kortare, inslagen koncentreras. Metro, Sthlm City och Punkt SE är som minisodes av dagens händelser.
Kvar blir snart bara en tumme. /PJ

Fler avsnitt
Fler videos