Gå direkt till textinnehållet

107 vitryska journalister trakasserade på två veckor

På två veckor har 107 journalister som försökt bevaka de folkliga regimkritiska protesterna i Vitryssland frihetsberövats, misshandlats eller trakasserats av landets säkerhetsstyrkor. Åtta journalister sitter i fängelse för att ha deltagit i demonstrationer de haft i uppdrag att rapportera om.

Det vitryska journalistförbundet BAJ listar i skrivande stund 107 övergrepp som myndigheter begått mot journalister sedan den 12 mars. De flesta av övergreppen handlar om frihetsberövanden i samband med demonstrationer, men i listan finns också polismisshandel, husrannsakningar, böter och fängelsestraff.

I listan finns även utländska journalister. Den brittiska frilansfotografen Philip Warwick greps i huvudstaden Minsk den 25 mars, sattes i handfängsel och blev slagen i ansiktet av polis. Han nekades ta kontakt med den brittiska ambassaden och släpptes först efter sex timmar. Den franska frilansreportern Olga Davydova och tre vitryska journalister misshandlades också av polis i samband med protesterna i Minsk den 25 mars.

Fem journalister har dömts till fängelse i Minsk och tre i Vitebsk. Fotografen Alexander Borotjenko på den oberoende TV-kanalen Belsat dömdes i måndags till 15 dagar i fängelse för huliganism och har gått på hungerstrejk i protest mot domen. Frilansjournalisten Marina Kastiljantjenko dömdes samtidigt till 15 dagar i fängelse för olydnad mot polis, medan frilansjournalisten Sergej Kijko fick tolv dagars fängelse för delaktighet i en osanktionerad protest. Roman Protasevic, som arbetar för den ryska dagstidningen Komsomolskaja Pravda fick tio dagars fängelse för huliganism. Redaktören för nyhetssajten InformNapalm Denis Ivasjin dömdes till fem dagars fängelse för delaktighet i en osanktionerad protest.

I Vitebsk dömdes frilansjournalisterna Leonid Svetik och Konstantin Mordvintjev till 15 dagars fängelse vardera medan radiojournalisten Artyom Sisintjev fick tio dagars fängelse, för delaktighet i osanktionerade protester.

Committee to Protect Journalists fördömer i ett uttalande de vitryska myndigheternas trakasserier mot journalister.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler
Annons

Senaste numret