1997 – ett bra år för Pressens Pensionskassa Pengarna finns i fastigheter
En stor del av landets journalister är medlemmar i Pressens Pensionskassa (PP). Ekonomiskt sett blev 1997 ett av de bästa åren i PPs historia. Krav höjs nu för att det ska bli lättare att få veta hur bra PP är på att förvalta pensionspengarna.
En stor del av landets journalister är medlemmar i Pressens Pensionskassa (PP). Ekonomiskt sett blev 1997 ett av de bästa åren i PPs historia.
Krav höjs nu för att det ska bli lättare att få veta hur bra PP är på att förvalta pensionspengarna.
19 800 personer är för närvarande anslutna till PP. Där förvaltas pensionspengar som betalats in av arbetsgivarna.
PPs resultat före avsättningar blev i fjol 316 miljoner, det näst högsta för PP någonsin. PP förvaltar bland annat kompletteringsförsäkringen ITPK.
Sedan 1990 kan den anställde själv välja vilket bolag som ska förvalta ITPK-premien.
Inför årets SJF-kongress har ett par motionärer efterlyst mer information om hur lönsamt det är att lägga ITPK- pengarna hos PP jämfört med andra bolag.
Enligt SJFs förbundsstyrelse är det “utomordentligt svårt att jämföra olika förvaltningsresultat”. FS ska verka för att mer information tas fram.
— Orsaken till att det är så svårt att se hur PP förvaltar ITPK-delen är att PP fördelar avkastningen annorlunda jämfört med andra bolag, säger Mikael Nyman vid nyhetsbrevet Pensioner & Förmåner.
Om man vill se hur det gått bör man, enligt Mikael Nyman, istället jämföra totalavkastningen under flera år.
— Då ser man att PP når ungefär samma resultat som de flesta andra. Jag tycker att man kan ha kvar sin ITPK-del i PP.
— Det finns inget som säger att det långsiktigt skulle vara sämre än att ha pengarna i något annat bolag.
PPs tillgångar har i stort sett fördubblats de senaste tio åren och uppgår till cirka fyra miljarder kronor. En stor del av pensionspengarna är bundna i fastigheter. Sammanlagt förvaltar PP ett 80-tal fastigheter i Malmö, Uppsala och Stockholm med omnejd.
Hos PP i Malmö är kötiden för en bostad för närvarande obefintlig. Värre är det med PPs bostadskö i Stockholmsområdet.
För innerstan, där beståndet till övervägande del består av tvåor, är det flera års väntetid som gäller. Ungefär en femtedel av PPs bestånd ligger i centrala Stockholm, främst i Vasastan och på Söder.
PP äger hyresfastigheter även i Nacka, Solna, Sundbyberg och Uppsala.
— Periodvis är kötiden för de områdena några månader men ibland går det att få lägenhet direkt, uppger Lars Ewers, VD för PP.