26 redaktionella tjänster ska bort på TT
28 miljoner kronor ska sparas och 26 redaktionella tjänster ska bort. Det står klart när ledningen för TT Nyhetsbyrån presenterar detaljerna i det omfattande sparpaket som väntar.
Journalisten har tidigare berättat om sparpaketet som väntar på TT. Nu berättar vd Per-Anders Broberg att det handlar om totalt 28 tjänster som ska bort, varav 26 på redaktionerna. 28 miljoner kronor ska sparas i budgeten för 2021.
De främsta anledningarna är konsolideringen i dagspressen som lett till färre kunder, minskade intäkter, samt pandemin som både påverkat dagspressens ekonomi men också slagit direkt mot TT Nyhetsbyråns övriga intäkter.
– Vi har under året förlorat ett antal uppdrag exempelvis gällande redigering. Det som sker på marknaden gör också att kunderna måste sänka sina kostnader vilket drabbar oss. Till det har vi corona som slår hårt mot kunderna och oss. Det försvinner alltså pengar som direkt berör medarbetare i och med att kunder försvinner, säger Per-Anders Broberg.
Av de 26 redaktionella tjänster som berörs ligger tolv i den organisation som kallas TT Print. De arbetar mycket med redigeringsuppdrag direkt kopplade till kund, berättar Broberg.
– Det handlar om produkter som sport, eller redigering av kundtidningar och andra sidor, men också tv-tablåer. Detta är en ren effekt av att vi tappar uppdrag men också att vi håller på att automatisera vårt arbetssätt med redigering.
Fem av tjänsterna är knutna till nyhetstjänsten och berör reportrar. Fyra av dem på nyhetsredaktionen och en på sporten. Även medarbetare som jobbar med bild ser ut att drabbas.
Bland annat planerar ledningen för att samordna arbetet mellan Bildbyrån och bildredaktionen.
– Några tjänster berör också featurematerial och sportresultat, säger Per-Anders Broberg.
Hur kommer TT:s erbjudande till kunderna att påverkas av att så här många tjänster försvinner?
– För oss är det viktigt att ha fokus på nyhetstjänster och bildaffären, som är vår ”reason to be” som jag brukar säga. Med de övriga produkterna vi erbjuder behöver vi titta över kundernas samlade nytta och använda synergier för att kunna ge ett bra erbjudande, säger Per-Anders Broberg.
Detta kommer bland annat att leda till att TT kommer att sluta erbjuda uppdrag som till exempel korsord och redigering åt enskilda kunder. Ledningen bedömer att kundunderlaget är för litet och kostnaderna för höga i förhållande till intäkterna.
– Den biten ska vi avveckla. Men som svar på din fråga ska det inte påverka kvalitén eller innehållet i övrigt, det här är en renodling. Våra redaktioner i Sydney, Malmö, Bryssel eller Göteborg påverkas exempelvis inte. Alla tjänsterna ligger i Stockholm.
Sparpaketet innebär också att TT kommer se över andra kostnader som resor, frilansinköp och kundevent.
– Vi tittar på alla delar inklusive julgodiset till kunder. Minst av allt vill man att sådant här ska drabba personalen.
Förhandlingarna ska vara klara innan årets slut och efter helgerna är planen att den nya organisationen ska vara på plats.
Hur ser det ut med avgångsvederlag? Kommer det gå ut sådana?
– Inga generella avgångsvederlag kommer att gå ut. Först ska vi förhandla numerären i organisationen och sedan kommer vi i ett läge där man ska bemanna. Då får vi ta den diskussionen tjänst för tjänst. Vi ska kunna leverera framåt och att vi har rätt kompetens på plats blir viktigt. Men vi ska göra det i rätt ordning.
– Medarbetarna frågar sig naturligtvis vad som kommer att hända med just dem, men både vi och facken är överens att vi ska framåt så fort som möjligt för att göra processen lättare. Det är klart att det blir både oro och funderingar om hur detta ska bli för alla.
Journalisten söker journalistklubben på TT.