Gå direkt till textinnehållet

500 författare i protest mot journalistmord

500 författare, bland dem Margaret Atwood, Paul Auster, Salman Rushdie och nobelpristagaren JM Coetzee, står bakom ett protestbrev till Mexikos president Enrique Peña Nieto. I brevet uppmanas presidenten att vidta åtgärder för att mordet på pressfotografen Rubén Espinosa i juli utreds, och för att skydda journalister i Mexiko.

Det brutala mordet på den 31-årige journalisten Rubén Espinosa den 31 juli föregicks av tortyr. Han mördades i sin lägenhet tillsammans med fyra andra personer. Morden ledde till omfattande demonstrationer i Mexiko City, med krav på ett slut på straffriheten för journalistmördare, och fick stor uppmärksamhet i internationell press, bland annat i The New Yorker. Journalisten har tidigare berättat om mordet. I augusti greps en misstänkt men ingen har åtalats.

Nu har 500 författare och journalister anslutit till protesterna genom ett brev till Mexikos president Enrique Peña Nieto.

”Ett mordförsök på en journalist är en attack mot samhällets rätt att hålla sig informerad”, skriver författarna i brevet. Internationella PEN och Committee to Protect Journalists (CPJ) står bakom brevet.

Författarna pekar ut den mexikanska delstaten Veracruz som särskilt farlig för journalister. Espinosa flydde från Veracruz till Mexiko City efter att ha fått flera dödshot. ”Sedan den nuvarande guvernören i Veracruz [Javier Duarte, reds anm] kom till makten 2010, har journalister trakasserats, hotats och mördats i en omfattning som saknar motstycke: 14 har mördats på avskyvärda sätt, och tre har försvunnit under samma period. I vart och ett av dessa fall har det lokala rättsväsendet avfärdat offrets yrke som motiv.”

Författarna uppmanar presidenten att garantera en omedelbar och effektiv utredning av morden på Rubén Espinosa och andra journalister som mött samma öde i Mexiko, samt att vidta åtgärder för att skydda journalister och yttrandefriheten i landet.

Annons
Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret