Gå direkt till textinnehållet

829 Bonnierjournalister i löneupprop: ”Bara skärvor kvar till oss”

UPPDATERAD. Journalister inom Bonnier News gör gemensam sak och kräver en procent till, totalt 5,1 procent, i årets lönerevision. Detta efter koncernens jättevinst på 884 miljoner förra året.

Igår, onsdag, lämnade journalistklubbarna inom Bonnier News över ett gemensamt upprop till vd Anders Eriksson där man kräver ytterligare en procent i årets lönerevision utöver kollektivavtalets 4,1 procent. Uppropet har undertecknats av 829 journalister olika redaktioner runt om i landet, samtliga klubbar står bakom uppropet.

I uppropet, som Journalisten har tagit del av, skriver de att företagets vinst på 884 miljoner kronor 2022 borde räcka – inte bara till ledning, ägare och andra yrkesgrupper inom Bonnier News – utan också till de 2 000 journalisterna. 

”Trots att det är journalister som drejar krukorna till de gångna årens rekordvinster så finns det bara skärvor kvar till oss. Vi har fått nog. I dag råder det brist på journalister. Enligt SCB har bristen uppstått när arbetsmiljön försämrats. Att allt färre ska göra allt mer, det lockar ingen”, skriver de. 

Annons Annons

De pekar också på att nyanställda på Expressen under de senaste 20 åren tappat kraftigt i köpkraft, att vikarielöner på DN släpar efter, och att seniora journalisters löner på Bonnier News Local ofta stannar vid 30 000 kronor i månaden. Detta samtidigt som företaget har svårt att attrahera nya journalister och räntorna stiger.

– Uppslutningen har varit väldigt stor, responsen väldigt stark, i stort sett alla som nåtts av uppropet har skrivit på, säger Margareta Levin Blekastad, ordförande i Promediaklubben.

Bonnier News vd Anders Eriksson uppger till Journalisten att han har full förståelse för den oro som klubbarna framför kring ökad inflation och kostnader i samhället. Men anser samtidigt att Bonnier har märket och avtalen på arbetsmarknaden att förhålla sig till.

– Jag delar också uppfattningen att våra medarbetare skall få del av när verksamheten går bra. Det är därför vi har beslutat om vinstdelning och gratifikationer de senaste åren, nu senast förra veckan beslutade vi att i höst dela ut en gratifikation på upp till 6500 kr (heltidsanställd) till samtliga medarbetare på svenska majoritetsägda bolag som ersätter årets vinstdelning, säger han. 

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler