Affärsvärlden byter strategi
Krisen för affärstidningarna slår hårt mot Affärsvärlden/E24, där antalet anställda halveras och de kvarvarande får anpassa sig till ”en mentalt ny situation” – och nytt stuk på tidningen.
Krisen för affärstidningarna slår hårt mot Affärsvärlden/E24, där antalet anställda halveras och de kvarvarande får anpassa sig till ”en mentalt ny situation” – och nytt stuk på tidningen.
När tidningarna Affärsvärlden och nättidningen Ekonomi24 slår ihop sina redaktioner har de virtuella visionerna förångats och nu utgör papperstidningen den kärnverksamhet som man satsar på för att nå vinst.
– Vi är i färd med ett strategibyte som kommer att synas i tidningen till hösten, säger Thomas Peterssohn, chefredaktör för Affärsvärlden.
Både Ekonomi24 och Affärsvärlden har haft turbulenta perioder under senare tid.
Ekonomi24 är en tvättäkta produkt av IT-boomen, lanserad under hösten 2000, med en lång rad etablerade namn som dragplåster. När annonsmarknaden vacklade blev E24 tvingad att agera pionjär med att försöka ta betalt för nätnyheter. Samtidigt drygades intäkterna ut genom att redaktionen fungerade som underleverantör, bland annat till Finans Vision. Försöket att dela lokaler med Finans Vision avbröts dock efter några dagar, man återvände raskt till de gamla lokalerna. I april köptes Ekonomi24 istället av Affärsvärlden.
Analytisk tidning
Affärsvärlden som traditionellt ansetts som den mer analytiska bland affärstidningarna, har under de senaste åren tappat läsare och inflytande. Upplagan är i dag drygt 20 000 ex. Tidningen har en för medieföretag ovanlig konstruktion, drivs av en stiftelse som arrenderar ut utgivningsbeviset under en viss period på ett antal år. I dag är E+T Förlag arrendator. Sedan 1999 har fem personer fungerat som ansvarig utgivare. Senaste avgången i februari stod Olle Rossander för, som ville profilera tidningen för sin ekonomiska analyskompetens i flera mediekanaler, medan VDn Per Bowallius ville satsa på papperstidningen.
Ett huvudskäl till köpet av Ekonomi24 var att Affärsvärlden därmed fick en kompetent chefredaktör i form av Thomas Peterssohn. Efter köpet av Ekonomi24 bestod det sammanlagda antalet anställda av 42, men nu ska alltså 19 tjänster bort.
Norbert Andersson, som företrätt Journalistförbundet under förhandlingarna tycker att journalisterna visat förståelse för de drastiska nedskärningarna:
– Samtidigt är situationen mentalt ny för de inblandade. Affärsjournalistiken har ju varit på frammarsch sedan 80-talet, och nu tvingas man plötsligt till reträtt.
Dyster stämning
Simon Blecher, journalist på Affärsvärlden, bekräftar att stämningen är dyster på redaktionen, och att det känns märkligt att vara i samma situation som många av de företag man tidigare skrivit om.
– Det här är oerhört jobbigt för personalen, men vi visste ju alla att det skulle komma nedskärningar, säger han. Samtidigt menar han att det också finns positiva känslor inför framtiden.
– Ja, en omgörning är nog efterlängtad av alla. Det var länge sedan tidningen verkligen syntes. Den behöver bli angelägen igen, säger han.
Affärsvärldens förre chefredaktör Olle Rossander som avgick denna vår, ser tidningens utveckling som ett val mellan snabba reportrar och analytiker:
– Förlusterna är stora och risken är tyvärr påtaglig för undergång. Om man ska klara sig med en liten redaktion förutsätter det att man handplockar analytiker. Det krävs som det har sagts, en blandning mellan unga och hungriga och gamla och törstiga, framhåller han.
Thomas Peterssohn förklarar att det fortfarande handlar om att Affärsvärlden ska profilera sig som affärstidningarnas analytiska alternativ:
– Vi behöver bli mer strukturerade. Det gäller även formen som andas för mycket av en The Economist-wannabe. Förändringarna kommer att ske under hösten.
@bylin:Paul Frigyes
pf@sjf.se