Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladet på turné i landets högstadieskolor

I går var det premiär i Södertälje för Aftonbladets turnésatsning Svenska Hjältar. Under hösten ska man besöka ytterligare fyra skolor över hela Sverige.

Syftet med projektet Svenska Hjältar är att nå ut till landets högstadieungdomar och uppmärksamma frågor om moral, etik och medmänsklighet. Det handlar om civilkurage, att våga handla och att inse att det goda inte är självklart. Förutom Södertälje kommer man också att besöka Jönköping, Luleå, Helsingborg och Borlänge.

Projektet började som ett svar på den kanske vanligaste kritiken mot medier i allmänhet och kvällstidningar i synnerhet, nämligen den att det ofta fokuseras på negativa nyheter.

–Av Aftonbladets läsare får vi hela tiden frågan varför vi alltid skriver om eländiga saker. Det var därför vi började med Svenska Hjältar. För att göra världen lite bättre, säger Liisa Aus som är projektledare för Svenska Hjältar.

Annons Annons

Vid varje tillfälle kommer en jury bestående av kända personer att utse en hjälte, någon som har gjort något betydelsefullt för någon annan. Under gårdagens premiär på en skola i Södertälje presenterade Mark Levengood en av hjältarna.

­– I går utsågs 17-åriga Mathilda Strömberg till Svensk hjälte. Hon vågade vittna mot ett Södertäljegäng, där hon också var med från början, trots att de vände sig mot henne, hotade henne och buade när hon gick in i rättsalen. Hon tappade alla sina kompisar för att hon vågade vittna, berättar Liisa Aus (bilden nedan).

Tanken med de hjältar som Aftonbladet och juryn väljer att lyfta fram är inte att hylla just dem utan deras dåd. De ska influera ungdomar till att göra liknande saker.

Hur kom ni på idén med att ta Svenska Hjältar ut i landets skolor?
– Det är mycket egotänk i dag bland ungdomar och det är något vi vill få bort. Samtidigt finns det många som har ställt upp för andra på olika sätt. Vi ställde oss frågan hur vi ska få ut det här till ungdomarna och kom fram till att det bästa sättet är att bege sig ut i skolorna med de historier vi redan har. Vi satte också några lärare på att göra en lärarhandledning som har fem av våra fall som grund. Tanken är att alla nior i hela Sverige ska gå igenom det här materialet och prata om frågor som droger, mobbing och misshandel. De får utgå från en film och sedan diskutera utifrån det.

Projektet Svenska Hjältar består alltså av två delar. Den ena är den lärarhandledning, som ett antal lärare förberett på uppdrag av Aftonbladet, och den andra delen är skolturnén vilken promotar lärarhandledningen.

– Skolturnén fungerar som en minigala eller en workshop där vi visar filmer och diskuterar med eleverna, jurymedlemmar och kända personer, berättar Liisa Aus.

Hur gick premiären i Södertälje?
– Den gick bra. Södertälje är inte någon enkel stad att bo i när man är ung. Rektorn sade att de normalt inte samlar alla elever samtidigt eftersom det blir så stökigt, men hon hade aldrig hört de här eleverna så tysta som nu. I dag pratade vi om homosexualitet, mobbning och om gängen i Södertälje, vilket är känsliga saker att prata om i den staden.

Även Aftonbladets chefredaktör Jan Helin var på plats i Södertälje.

– Det var roligt att se eleverna så engagerade i våra storys kring Svenska Hjältar. Det märktes att de hade mycket att snacka om efter det som berättades. Vår journalistik kommer också att användas som underlag för lektioner ute i klasserna, säger Jan Helin.

Fler avsnitt
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret