Gå direkt till textinnehållet

Aftonbladets guldspadevinnare: Fler invandrare på redaktionerna

En av årets guldspadar gick till Aftonbladet för en artikelserie om flyktingsmuggling. Genom att anlita en frilansande assyrisk-svensk journalist lyckades tidningen ta sig in i miljöer som annars hade varit mycket svårforcerade.

En av årets guldspadar gick till Aftonbladet för en artikelserie om flyktingsmuggling. Genom att anlita en frilansande assyrisk-svensk journalist lyckades tidningen ta sig in i miljöer som annars hade varit mycket svårforcerade.

– Redaktionerna skulle tjäna på att anställa fler invandrare, inte bara när det gäller den här typen av frågor, tycker Aftonbadets Wolfgang Hansson.

I somras publicerade Aftonbladet en rad artiklar om flyktingsmuggling, signerade Wolfgang Hansson och frilansen Nuri Kino. För att kartlägga hur smugglarna arbetar reste de till Jordanien där Nuri Kino sökte upp smugglare och låtsades vilja få en asylsökande svåger skickad till Sverige.

I Jordanien fick de kontakt med en kvinna som skickat sin tolvåriga dotter ensam till Sverige med hjälp av flyktingsmugglare. Givetvis ville de även intervjua dottern i Sverige men hon omgavs av en stor grupp släktingar som var mycket ovilliga att släppa in några reportrar.

Fick förtroende tack vare Kinos kontakter

Nuri Kino säger att han fick använda hela sin övertalningsförmåga för att övertyga släktingarna om att de inte var ute efter att förstöra flyktingarnas möjligheter att ta sig till Sverige utan att de endast ville komma åt profitörerna.

Tack vare Nuri Kinos kontakter lyckades de även få kontakt med en storsmugglare i Stockholmstrakten som förespeglades ännu ett smugglingsuppdrag.

– En del av de här jobben hade blivit gjorda utan Nuri, säger Wolfgang Hansson. Vissa personer hade jag kanske kunnat få kontakt med på egen hand men det hade tagit mycket längre tid.

Kulturell kompetens avgörande

Båda betonar den avgörande vikten av att ha kulturell kompetens för att kunna arbeta bland invandrargrupper. Wolfgang Hansson, för närvarande Aftonbladets korrespondent i USA, framhåller skillanden mellan att intervjua svenskar i USA och här hemma.

– Invandrargrupper håller ihop och som utomstående kan det vara svårt att bli insläppt. Träffar jag Pierre Schori i USA möts jag av betydligt större öppenhet jämfört med om samma intervju görs i Sverige.

– Jag har arbetat på Länstidningen i Södertälje och vet vilken sluten värld invandrarna lever i. Både stora och små redaktioner borde komplettera med invandrade journalister.

Ännu är invandrarna rejält underrepresenterade inom journalistkåren. Eller som Nuri Kino konstaterade:

– Hur många journalister kom till grävseminariet? Kanske 500 stycken. Men vi var bara fem blattar.

sw@sjf.se

Läs här om vilka som vann guldspadar i de andra klasserna år 2000:

http://www.journalisten.nu/a.asp?article_id=2192

Annons
Fler avsnitt
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.