Gå direkt till textinnehållet

Ägarstriden inom Bulletin: ”Jag känner mig hotad”

I december tar Mediestödsnämnden beslut om vilka tidningar som får ta del av presstödet. Ett beslut som beskrivs som en ödesdag för Bulletin och det som kan rädda tidningen från konkurs. Nu kan Journalisten berätta hur ägarstriden som rasar bakom kulisserna blivit allt mer infekterad där polisanmälningar och hotfulla utspel har blivit vardag. ”Jag känner mig hotad", säger en källa.

Journalisten avslöjade så sent som i förra veckan att Bulletin har skulder till medarbetare och tvingats ställa in betalningar.

Via inspelningar, mejl, och vittnesmål som Journalisten har tagit del av kan vi nu visa hur det som från början var en strid mellan ägarna och redaktionen om kontrollen av journalistiken har utvecklats till ett infekterat krig mellan två falanger av aktieägare om kontrollen över bolaget.

På ena sidan, styrelseordförande Tino Sanandaji, och på den andra före detta vd Pontus Tholin som innehar närmare en tredjedel av aktierna. Medan Pontus Tholin vill få till en rekonstruktion av bolaget som han anser är det som kan rädda tidningen så vill Tino Sanandaji satsa på att ta in nya investerare och kapital.

Klart är att striden har tagit en vändning till det värre efter en bolagsstämma i mitten av oktober när ledningen tog in en dömd trippelmördare för att närvara på stämman, som Expressen var först med att skriva om.

Enligt uppgifter till Journalisten har bråket nu eskalerat till trakasserier och upplevda hot där källor menar att Tino Sanandaji styr bolaget med järnhand.

På bolagsstämman den 14 oktober representeras Tino Sanandaji av sitt ombud. Av ljudinspelningar som Journalisten har tag del av framgår att stämningen stundtals är hätsk.

Bland annat gäller striderna inom bolaget vilka som egentligen får vara ägare. Personer som sitter med på mötet uppges ha köpt andelar, men det råder delade meningar kring huruvida köpen är giltiga. 

Bulletins vd Jannik Svensson berättar också under bolagsstämman att han har polisanmält Pontus Tholin för urkundsförfalskning, eftersom Tholin ska ha registrerat sig själv som vice vd för bolaget hos Bolagsverket.

Bolagsstämman avslutas med att vd Jannik Svensson portar Pontus Tholin och flera andra från lokalen innan inspelningen bryts.

Pontus Tholin uppger till Journalisten att anklagelserna mot honom är nonsens och ett sätt för den nya ledningen att tillskansa sig total kontroll över bolaget.

– Man hittar på saker att anklaga mig för i syfte att komma över min röstpost, säger han till Journalisten.

I mejl som bland annat har gått ut till 20-talet aktieägare anklagar Tino Sanandaji Pontus Tholin för it-intrång, ekobrott och förfalskade dokument, samt hotar med att han ska bli stämd på allt han äger och vid 42 eller 43 års ålder aldrig kunna starta ett nytt bolag i Sverige?.

Jag har en majoritet av aktieägarna bakom mig och har resurser att med allt skit du gjort senaste månader att gå efter dig juridisk och civilrättslig, även om det är obehagligt.  Fundera på vad du vinner på detta, och att bränna alla dina broar. Ge oss en realistisk bud så köpet jag, Nn eller Nn ut dig så är detta över, skriver Sanandaji.

I samma mejl vänder sig Tino Sanandaji mot en annan person som han kallar en psykiskt instabil loser. Den utpekade personen vill inte kommentera anklagelserna.

Det aktuella mejlet, som skickades den 17 november, är efterspelet till den extrainsatta bolagsstämma som Tino Sanandaji kallade till för att rösta om nyemission, men som stoppades eftersom kallelsen gick ut för sent.

– Får inte Tino som han vill blir man utskälld, smutskastad och skrämd med polisanmälningar och anklagad för alla möjliga påhittade saker. Jag känner mig hotad, säger en källa.

Flera personer som Journalisten har pratat med uppfattar det som att trippelmördaren har närvarat på bolagsstämman för att sprida skräck och få de aktieägare som står på Pontus Tholins sida att ge upp.

– Jag uppfattade trippelmördaren som hotfull under bolagsstämman och känner mig rädd, säger en källa.

Pontus Tholin vill först inte svara, men återkommer senare och uppger att han också känt sig hotad.

– Jag är ju under hot men känner mig inte överdrivet rädd längre. Dock måste jag säga att det definitivt var obehagligt tiden efter bolagsstämman, säger Pontus Tholin.

En annan av deltagarna på bolagsstämman var Robin Dangoor, som är den före detta chefredaktören Paulina Neudings ombud. I ett mejl berättar han att Paulina Neuding har sålt sina aktier för en krona, det framgår även att de har vidtagit säkerhetsåtgärder efter bolagsstämman för att skydda ombudet.

”Dangoor Associates månar i första hand som sina anställdas säkerhet och välmående. Efter bolagsstämman den 14 oktober har vi vidtagit säkerhetsåtgärder och tillsett att våra anställda mår under omständigheterna väl”, skriver Robin Dangoor i mejlet. Till Journalisten vill han inte kommentera händelsen.

I ett mejlsvar till Journalisten fortsätter Tino Sanandaji att anklaga Pontus Tholin för oegentligheter och menar att ledningen varit överens om att de ”måste vidta åtgärder”.

För att rädda ekonomin har ledningen vidtagit åtgärder under hösten som att säga upp personal och konsultavtal, där fackliga förhandlingar ska ha pågått i oktober. Man har också infört representationsstopp där anställda behöver ansöka om lov skriftligt direkt ifrån vd för utlägg.

Enligt Journalistens uppgifter var Bulletin så sent som i augusti två dagar ifrån att inte kunna betala ut avtalade löner, en situation som upprepat sig sedan april. Sedan dess har det växande skuldberget till leverantörer ökat.

Enligt Expressen hade fackförbunden DIK och Unionen berörda medlemmar med krav på Bulletin så sent som i oktober, precis som tidigare vd:n Robert Löfgren. En annan med lönekrav på bolaget är Pontus Tholin som inte har fått lön för oktober.

Det finns också ett betalningsföreläggande registrerat hos Kronofogden i ärendet.

Samtidigt visar inspelningar att flera personer jobbat heltid med det som ska bli räddningen för Bulletin, presstödet. Den nya ledningen förväntar sig mellan 15-20 miljoner in i kassan i mitten av december medan våra källor har svårt att se att man kan komma nära de nivåerna.

Bulletins vd Jannik Svensson uppger att summan på 15-20 miljoner är deras beräkningar på driftstöd för både 2021 och 2022.

– Det är ungefär där det landar baserat på de prenumeranter och utgåva vi har, skriver han i ett mejl till Journalisten.

Om mediestödet skulle utebli har man ett ”betydande problem”, men om det blir mindre så är man nöjda ändå eftersom man har andra intäkter, fortsätter han.

När det gäller de medarbetare som har lönekrav på bolaget känner Jannik Svensson inte till något ärende hos Kronofogden. 

Polisanmälan mot Pontus Tholin för urkundsförfalskning vill han inte kommentera eftersom det är en ”pågående utredning”.

Jannik Svensson tillbakavisar också att trippelmördaren skulle tagits in som något slags hot eller för att utreda saker, han var där som vd:s ”privata ombud”.

– Jag hänvisar till min debattartikel i Bulletin, och upprepar att Nn aldrig anlitats för att utreda, däremot andra jurister, då det har skett av oegentligheter av personer som närvarade på stämman och där det fanns en lång diskussion.

Klas Granström
kg@journalisten.se

Johannes Nesser
jne@journalisten.se

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler