Gå direkt till textinnehållet

AI ska hjälpa Aftonbladet hitta kvinnliga experter

Aftonbladets nya AI-assistent föreslår kvinnliga experter att intervjua. Men vid de första försöken hittade den på var fjärde expert som den föreslog.

I våras lät Aftonbladet en AI-bot gå igenom allt mediehusets innehåll under ett års tid. Syftet var att undersöka vilka personer som syns och hörs i journalistiken. Analysen av hundratusentals artiklar och bilder visade att män dominerade Aftonbladets nyhetsflöde. Samtidigt syntes kvinnorna oftare i samband med ”mjuka” frågor. Tidningen kommer att göra flera saker för att försöka räta upp könsbalansen. En sak som redan hänt är att man byggt en GPT som föreslår kvinnor att intervjua som experter i olika ämnen.

Den är byggd av Emilia Cederholm, till vardags breakingchef på Sportbladet men sedan i höstas projektledare på Aftonbladets sju personer starka AI-nav.

– Idén kom efter att vi gjort undersökningen. Borde inte AI kunna hjälpa till och göra en lista på kvinnliga experter? säger hon.

Hur fungerar din GPT Kvinnliga experter? Var hämtar den information ifrån?

– Vi har sedan tidigare egna listor över kvinnliga experter, vi började med att lägga in dem. Och sade till AIn: Du är en expert som jobbar som assistent till en nyhetsredaktion. Börja söka i de här listorna. När du har gjort det kan du söka efter fler namn på nätet. Chat GPT 4 kan ju söka på internet.

Var något krångligt?

– Efter första försöket kände vi ”wow”. Men när vi sen faktakollade fanns inte en av fyra kvinnor som den föreslog. AI vill till varje pris vara till lag. Den fattar inte att den ljuger, den tror att den har hittat en expert som sedan inte finns när man kollar upp det.

Hon instruerade tydligare: Du får inte hitta på. Då blev det bättre.

– Den kan aldrig göra hundra procent, men kan hjälpa oss en bit. Det är ett hjälpmedel och funkar bäst när en mänsklig person finns med i bilden. Att leta i våra egna listor gör den helt felfritt, bara det är en hjälp, man slipper söka i stora dokument.

Nu finns Kvinnliga experter i Aftonbladets interna AI-buffé, där också ”kompisläsaren” och andra AI-assistenter finns, tillgängliga för alla på redaktionen att använda.

Hur många använder dem?

– Det går upp och ner men i snitt 45 användare i veckan.

Kommer Aftonbladet att dela med sig av GPTn Kvinnliga experter till andra medier?

– Vi har inte pratat om att göra det, men andra får gärna höra av sig eller inspireras och göra sin egen variant

Så här kan en sökning se ut i Aftonbladets GPT Kvinnliga experter, på sökämnet ”Smittskydd och Covid-19”.

Aftonbladets AI-team lanserade nyligen också EU-chatboten Valkompisen, där läsarna kan ställa sina frågor om och inför EU-valet.

Hur har den gått?

– Den har hittills svarat på 22 000 frågor, säger Emilia Cederholm.

Aftonbladets AI-nav är en långsiktig satsning, säger hon. I höst ska det första året utvärderas för att se om något ska skruvas på.

Fler avsnitt
Fler videos