Alice Bah Kuhnke: ”Inte rimligt med hot och hat”
Det pågår ett arbete för att få fram lagstiftning för att särskilt skydda dem som upprätthåller demokratin, som journalister. Det berättar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i Journalistens intervju.
Alice Bah Kuhnke är stolt när hon tar emot Journalisten i sitt arbetsrum.
– Allt härinne är svenskt. Stolarna, soffan, mattan och förstås all konst.
Hon har som första minister ordnat så att konsten på hennes väggar byts ut var fjärde månad. Just nu har hon fått in en skulptur av Joakim Ojanen, ”Mamma Äggplantan”, som hon är väldigt förtjust i. Konstens frihet är fundamental för henne.
– Kultur som inte är fri är meningslös.
Ett lika starkt engagemang har hon för journalister och deras arbete. Hon betonar i alla sammanhang betydelsen av journalistik för demokratin.
– Journalistik är än mer viktig i dag. Mediebranschen befinner sig mitt i en process där många försöker hitta nya vägar. Det är lite av trial and error. Det är bra och ger hopp.
Samtidigt betonar hon att det inte är mediehusen som hon är intresserad av att slå vakt om i första hand, utan journalisterna.
– Det är viktigt med aktiva medlemmar i facket och med journalister som ställer krav.
Många journalister har i dag mycket osäkra anställningar. Ett krav som väcktes på Journalistförbundets kongress var att förbjuda de interna bemanningsföretag, som i dag i princip bara finns inom medievärlden.
– Det ska finnas tydliga rättigheter och reglerna ska följas. Vi som regering uppmanar branscher där det råder otrygga anställningar att förbättra villkoren, utöver i mediebranschen finns det ju också i till exempel vårdbranschen.
För Alice Bah Kuhnke är de otrygga anställningsvillkoren också ett särskilt orosmoment på grund av de hot och hat som många journalister råkar ut för.
– De blir ju ännu allvarligare om du är frilans och måste hantera det själv.
Journalistförbundet har också drivit frågan om att göra hot mot journalister till ett högmålsbrott. Vad säger du om det?
– Det pågår ett arbete för att få fram lagstiftning för att särskilt skydda dem som upprätthåller demokratin, som journalister, opinionsbildare och politiker. Jag vet att vissa i branschen länge haft attityden att hot och hat är sådant man får räkna med. Det tycker inte jag är en rimlig inställning. Journalister ska inte behöva tåla vare sig hot eller hat. Det arbete de utför är otroligt viktigt för demokratin.
Hon har under sin tid som kultur- och demokratiminister också märkt hur arbetsmiljön för journalister blivit sämre. Under sina resor i Sverige möter hon många journalister och hon beskriver att många av dem ser sitt jobb som ett kall. Att yrket är viktigt. Men hon ser också att allt fler journalister stressar och att de inte hinner göra ett så bra jobb som de skulle vilja.
– Ibland blir jag som intervjuperson nästan stressad när jag ser hur journalisten både ska skriva, ta bilder och göra TV samtidigt.
Hur ska demokratin kunna leva kvar med allt färre journalister och allt fler kommunikatörer?
– Det kommer att krävas en förändring i vårt synsätt på journalistikens roll. Jag har under året blivit provocerad av att det hos människor utanför mediebranschen ibland finns en avsaknad av förståelse för vad journalistiken betyder som demokratibärare. Något som egentligen också är en bristande kunskap om vad som faktiskt bär upp demokratin. Och också brist på aktning för demokrati överhuvudtaget.
Vad kan du göra åt det?
– Jag har att ansvar att göra något åt det. Jag kan arbeta fram politik som värnar demokratin.
Om du ser på statens roll i den här mediekrisen. Hur kan staten fortsätta ge till exempel presstöd utan att lägga sig i innehållet?
– Det blir en grannlaga uppgift att arbeta fram den politiken. Men jag vill inte föregå utredningen eller remissinstansernas förslag.
– Men om det är något jag är säker på är det att det gamla presstödet, det presstöd som utvecklades på 70-talet, det kommer inte att hålla. Vi behöver nya idéer, nya förslag på hur journalistiken ska kunna fylla sin demokratibyggande roll.
Public service är också en av Alice Bah Kuhnkes hjärtefrågor.
– Det är otroligt viktigt för mig att värna public service oberoende. Sändningstillståndet är heligt.
Under året har de kommersiella mediehusen kritiserat public service för att de stör marknaden på nätet. Framförallt är de oroade för att public service nätsatsningar ska göra det svårare för de kommersiella bolagen att ta betalt för sitt innehåll.
Hur ser du på de kommersiella medierna kritik av public service?
– Jag lyssnar in vad som sägs, noterar och tar med mig de frågor som väcks. Men jag avhåller mig från att ha synpunkter just nu. Debatten om public service är oerhört viktig både för public service självt och för hela vår demokrati.
Vad har enligt din uppfattning varit det mest spännande mediepolitiskt 2015?
– Om jag får formulera om frågan till det mest engagerande så har det för mig varit oerhört engagerande att diskutera och vara en del i att lyfta frågan om hat och hot mot journalistiken. Detta är ett väldigt tydligt hot mot hela vår demokrati. Och det kräver en ny politik.
Vad önskar du av 2016?
– Nästa år ser jag en fortsatt process med den nya mediepolitiken. Och jag kommer att fortsatt lyfta journalistikens betydelsefulla demokratibärande roll.