Gå direkt till textinnehållet

Alis-rapport bekräftar misstankar om upphovsrättsbrott: Texter för miljoner ute på nätet

Texter av frilansjournalister läggs ofta ut på nätet utan upphovsmännens vetskap. Upphovsrättsintrång som skulle kunna leda till ersättnings- och skadeståndsanspråk på miljonbelopp.Det visar Alis första genomgång av textpublicering i digitala medier.

Texter av frilansjournalister läggs ofta ut på nätet utan upphovsmännens vetskap. Upphovsrättsintrång som skulle kunna leda till ersättnings- och skadeståndsanspråk på miljonbelopp.

Det visar Alis första genomgång av textpublicering i digitala medier.

— Det här bekräftar vad vi redan visste: mängder av material används utan att rättigheterna klarerats, säger Alis ordförande Lars E Rabenius.

Annons Annons

Undersökningen, “Litterära verk & upphovsrätt på Internet”, har genomförts som ett projekt under sommaren av jur kand Jesper Lindfors.

Med hjälp av bland annat sökmotorer har han letat texter av ett antal utvalda upphovsmän anslutna till Alis medlemsorganisationer (Läromedelsförfattarnas förening, Svenska Journalistförbundet, Sveriges Dramatikerförbund och Sveriges Författarförbund).

Det största antalet träffar gällde frilansjournalisternas material. Sökningar på åtta journalisters namn gav drygt 200 relevanta träffar, nästan samtliga i de två stora tidningsdatabaserna Affärsdata (texter ur 27 tidningar och tidskrifter) och Mediearkivet (texter ur Aftonbladet, Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet). Databaserna nås över Internet och användare betalar för att få tillträde. (Tidningsdatabasen Presstext, som lagrar texter ur DN, Expressen och Vi, finns inte med i undersökningen.)

Utan tillstånd

Merparten av publiceringarna har skett utan upphovsmännens tillstånd och utan ersättning för vidareutnyttjande.

— Frilansjournalisters material är det som nyttjas mest olovligt, säger Alis förbundsdirektör Catharina Ekdahl.

I rapporten konstaterar Alis att många Internetaktörer hävdar att nätpublicering inte ger vinst i dag. Med ett effektivt betalningssystem kan dock publiceringen snabbt bli mycket lönsam, därför är det viktigt att reagera innan en praxis etablerats.

— Att utnyttja tjänster hos exempelvis Affärsdata kostar stora summor redan i dag, säger Catharina Ekdahl.

TU får se svart på vitt

I slutet av den här veckan eller i början av nästa kommer Alis, Journalistförbundet och Författarförbundet att skicka ett förslag till centralt upphovsrättsavtal för frilansar till Tidningsutgivarna. Lars E Rabenius hoppas att förhandlingar snart kan komma igång.

— Med rapporten har vi svart på vitt att intrång förekommer. Det är märkligt att utgivarna visat så lite intresse för att reglera frågan. De hade kunnat inleda förhandlingar tidigare, nu riskerar de istället stora skadeståndsbelopp, säger han.

De SJF-medlemmar som ingått i undersökningen är Roland Cox, Peter Loewe, Patric Moreau, Börge Nilsson, Tove Nandorf, Bengt Ohlsson, Peter Svensson och Torbjörn Uhlin.

43 träffar på ett namn

Flest träffar gav sökning på Peter Loewes namn, 43 artiklar hämtade ur DN i Affärsdata, två på DNet och en på Stockholms Filmfestival.

Sökning på Patric Moreaus namn gav sammanlagt 34 träffar, de flesta artiklar ur GP som lagts ut i Mediearkivet.

— Det rimmar rätt illa att vi som frilansar inte får någon som helst ersättning nu när tidningarna skrivit avtal med anställda journalister, tycker Patric Moreau.

Rimligt få betalt

Torbjörn Uhlins namn gav 14 träffar i Affärsdata, artiklar hämtade ur Arbetsmiljö, LO-tidningen, Ny Teknik och Fri Köpenskap.

— Det är märkligt att den här typen av publicering sker så ofta utan att något samtal förs med upphovsmännen. Tidningarna är ju medvetna om diskussionen, säger Torbjörn Uhlin.

Han tycker dock inte att kraven på ersättning eller skadestånd ska sättas alltför högt.

— Då finns risken att vi låser förhandlingarna. Men det är fullständigt rimligt att vi ska ha betalt, säger Torbjörn Uhlin.

Tidningarnas ansvar

Mats Erwald är VD för Bonnierägda Affärsdata. Han berättar att företaget tydligt reglerat upphovsrätten för texter i arkivet med respektive tidning:

— Det är tidningarna som svarar för att vi kan använda det material vi får av dem. Dessutom har vi möjlighet att spärra artiklar som skrivits av frilansjournalister som inte vill finnas med. Men det har sällan varit aktuellt.

Se uppföljare om Arbetsmiljö i nummer 27

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler