Gå direkt till textinnehållet

Alkompis får hot om utpressning och att brännas när de granskar falsk information om socialtjänsten

Arabiskspråkiga Alkompis hotas och trakasseras när de kritiskt granskar falska påståenden om att svenska myndigheter kidnappar barn. ”Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att någon skulle kunna hota mig för att vi skriver om socialtjänsten, särskilt inte i Sverige”, säger chefredaktören Mahmoud Agha till Journalisten.

Oberoende mediehuset Alkompis, som skriver nyheter om Sverige på arabiska, startade sin verksamhet för tio år sedan och har sedan dess varit en viktig röst i många utanförskapsområden.

Chefredaktören Mahmoud Agha berättar nu om hot och trakasserier som kommer när tidningen granskar delar av den desinformationskampanj som handlar om att barn kidnappas av myndigheterna i Sverige, som spridit sig som en löpeld från arabisktalande konton på sociala medier.

Framför allt handlar det om enskilda aktörer med stora plattformar på Youtube eller Tiktok som vill pressa dem till tystnad. Bland annat uppmanar de folk att avfölja Alkompis, bojkotta dem, eller skriva kommentarer på deras sociala medier vilket leder till hatiska, hånfulla eller hotfulla kommentarer.

Annons Annons

– Vi försöker komma så nära sanningen som möjligt genom att använda bekräftade fakta samt intervjua trovärdiga källor, och genom att lyfta flera perspektiv, inte endast myndighetens eller familjernas röster. Oftast lyfter vi opartiska röster som jurister, socionomer eller andra experter för att kommentera olika case. Detta gillar inte dessa aktörer som inte vill bli kritiskt granskade, säger Mahmoud Agha.

Det sprids också falska uppgifter som att tidningen ägs av svenska staten, finansieras av Säpo eller Socialstyrelsen, eller verkar som hemliga agenter som jobbar mot arabisktalandes intressen. 

– Vad gäller hot så kan det handla om att ”vi ska förgöra Alkompis”, men oftast är det hot mot mig som chefredaktör. Där har det varit saker som ”jag kommer att bränna dig Mahmoud Agha”. Det finns en aktör just nu som genomför försök till utpressning, som påstår att han har hemlig information om mig som han kommer att publicera om jag inte slutar rapportera om socialtjänsten. Det är ett försök att få mig att sluta göra mitt jobb, säger Mahmoud Agha.

Är ni rädda för att något allvarligare ska hända? 

– Något allvarligt har redan hänt. Alkompis har ett mycket högt förtroende bland arabisktalande i Sverige, för många var vi första mötet med svenska samhället när man var ny i landet. Att försöka smutskasta oss och påstå att vi sprider lögner är skadligt för förtroendet. Det psykiska måendet hos redaktionen påverkas av denna konstanta negativitet och hatiska stämning. Men självklart är vi också måna om säkerheten och hoppas innerligt att ingen går längre än så för att skada mig eller någon annan medarbetare på Alkompis.

Tidningen har polisanmält hoten, Mahmoud Agha anser att polisen tagit dem på allvar.

– Men än så länge har vi inte fått någon konkret uppdatering i ärendet, säger han.

Vad leder det här till för journalistiken? 
– Alkompis är en privatägd nyhetssajt som drivs av passion och vi jobbar hårt för att få vår verksamhet att gå runt. Men om vi en dag inte skulle orka längre så är det förödande för demokratin. Då finns ingen trovärdig källa för denna viktiga och stora målgrupp. Vi behövs, och att försöka tysta oss är ett hot mot demokratin. 

Hur ska man komma till rätta med hoten mot journalister anser du?
Vi måste fortsätta vårt journalistiska arbete, ge korrekta fakta och göra kritiska granskningar. Under tiden hoppas jag att polisen agerar snabbt för att utreda kränkningar som bryter mot lagen. Att hota journalister är inte accepterat någonstans i världen. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att någon skulle hota mig för att vi skriver om socialtjänsten, särskilt inte i Sverige.

– Vidare anser jag att källor till hat och spridning av desinformation på sociala medier behöver övervakas i samarbete med berörda myndigheter, fortsätter han.

Genom att träda fram och berätta hoppas Mahmoud Agha på ett ökat samarbete med andra svenska journalister.

– För att diskutera vad som kan göras för att dels sprida kunskap om det svenska samhället, dels också öka förståelsen för journalistikens roll i ett demokratiskt samhälle, säger han.

Fler avsnitt