Gå direkt till textinnehållet

Allt fler vill godkänna sina citat

En klåfingrig pressavdelning har fått UNT att sluta skicka citat till Uppsala kommuns anställda. Fler redaktioner vittnar om att makthavare i högre grad vill ha kontroll över sina uttalanden.

Som Journalisten rapporterat beslutade Upsala Nya Tidning nyligen att inte längre skicka citat till intervjuade kommunanställda. I stället läser reportern upp citat per telefon. Bakgrunden är att UNT upplever att intervjupersoner har direktiv om att få sina uttalanden godkända av kommunens pressavdelning.

Enligt reportern Elin Sandow kan det gälla både känsliga och helt okontroversiella frågor.

– Det skapas en osäkerhet hos tjänstemännen om vad de kan och får säga, trots att de är experter på sina områden. Nyligen skrev jag en artikel där en tjänsteman uttalade sig som expert om ett samhällsproblem, godkände sina citat och sedan återkom när pressavdelningen hade tyckt till och tvekade, säger Elin Sandow.

Annons Annons

– Vi upplever att pressavdelningen vill styra bilden av Uppsala och ge en tillrättalagd bild, vilket är allvarligt för medborgarna.

Kommunens presschef Erik Boman tillbakavisar dock att det finns direktiv om att alla citat ska godkännas av pressavdelningen; det handlar enligt honom om en frivillig möjlighet för medarbetare.

Daniel Nordström, publisher på VLT och ytterligare sju titlar inom Mittmedia, har noterat en ökning av antalet makthavare som vill godkänna citat. Det rör sig om enskilda makthavare som vill ändra i sina citat i efterhand.

– Det tillåter vi förstås inte, om det inte är så att vi mot förmodan skulle ha missuppfattat något.

Även journalisten Jens Kärrman, tidigare politisk reporter på Dagens Nyheter och i dag frilans, pekar på en förskjutning under senare år mot att fler makthavare vill läsa citat.

– För tio år sen ville inga ministrar ha sina citat innan publicering, men i dag finns en förväntan om att få läsa citat, och en del vill försöka peta i dem, säger han.

– Första gången jag var med om att en ministers pressekreterare bad att få se citaten var under den förra regeringens sista mandatperiod. Det här har skett gradvis under de senaste åtta åren.

Jens Kärrmans egen praxis när intervjupersoner av olika slag ber om att få sina citat skickade till sig är tydlighet.

– Jag är ganska tydlig med att det handlar om att bara få läsa citaten. Då blir det sällan en diskussion.

Camilla Sylvan, chef för HD-Sydsvenskans nyhetsredaktion i Malmö, säger att bilden inte är homogen. På regionnivå är det främst tjänstemän och sjukhuschefer som är ängsliga kring citat.

– Men våra Malmöreportrar upplever att krav på citatläsning ökar även bland kommunalråden – dock inte kommunstyrelsens ordförande – och att makthavarna även diskuterar citaten fast de vet att vi har det bandat.
Förväntan om att få godkänna citat har också spritt sig till exempelvis forskare och kommunikatörer, konstaterar Camilla Sylvan.
– En idé som har planterats bland folk de senaste åren verkar gå ut på att deras medverkan kan vara villkorad, att de ska ha rätt att godkänna både citat och artikeln.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson menar dock att diskussioner om vad någon sagt i en intervju i stort är ett överspelat fenomen:
– Jag upplever att det numera är mycket ovanligt med så kallade ”felcitat”, förmodligen på grund av att alla reportrar förväntas spela in alla intervjuer så att dessa också kan nyttjas av Expressen TV. Dessutom görs en del uttalanden per sms eller e-post.

Skicka uttalanden eller inte?
Så gör mediehusen:

VLT
Daniel Nordström, chefredaktör:
– Så långt det är möjligt spelar vi in intervjuer för att alltid ha de direkta citaten dokumenterade. Det är ett effektivt sätt att möta kritik när personer felaktigt påstår att de är felciterade. Vi skickar ytterst sällan citat för godkännande till makthavare som är medievana, och aldrig hela artiklar till makthavare.

Expressen:
Thomas Mattsson, chefredaktör:
– Vi stämmer av citat ibland, när det är påkallat på grund av att intervjuobjektet kanske pratar om något som kan uppfattas som integritetskänsligt eller när vi kommit överens om det i förväg. Vi stryker förstås inte det som är sagt om det har ett allmänintresse och är rimligt att publicera.

Sydsvenskan:
Camilla Sylvan, chef för nyhetsredaktionen i Malmö:
– Vi kan vara generösa med att skicka citat eftersom vi nästan alltid har inspelningar. Det betyder inte att man får ändra i dem. Vi skickar citat, punkt.

 

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler