Andreas Bedinger lämnar SVT – ”Snopet att missa Eurovision”
SVTs divisionschef Andreas Bedinger lämnar SVT och mediebranschen. ”Jag har haft två helt fantastiska decennier och över tio roller på SVT”, säger han.
SVTs ledningsgrupp har drabbats av flera avhopp den senaste tiden. I måndags meddelade programdirektören Jan Helin att han går till Bonnier News i november och samtidigt informerade Andreas Bedinger, divisionschef för programdivisionen, att han lämnar både SVT och mediebranschen. I februari börjar han på Svensk Fastighetsförmedling som ”Chief People and Culture Officer”, eller personalchef på ren svenska.
Varför slutar du på SVT nu?
– Därför att det dök upp ett väldigt spännande erbjudande och en roll som jag hade svårt att tacka nej till. Jag har alltid trivts på SVT och haft två helt fantastiska decennier och över tio roller på SVT. Hela tiden har jag tyckt att det har varit en väldigt utvecklande och stimulerande arbetsplats, också med det uppdrag som SVT och public service har. Det har jag alltid tyckt och det tycker jag fortfarande, men jag har också tänkt att någon gång så kanske jag vill prova vingarna i en helt annan kontext, och gärna i en helt annan bransch. Jag har varit nyfiken på det, säger Andreas Bedinger.
I våras lanserade Andreas Bedinger en stor omorganisation på programdivisionen, där tio programområden blev fem:
- Kultur, underhållning och livsstil
- Samhälle, dokumentär och fakta
- Barn och unga
- Drama
- Minoriteter
Delar av omorganisationen är genomförda, delar kommer att genomföras i höst.
– Det känns bra att jag faktiskt har ett halvår kvar och får chans att fullfölja och följa med en bit till i den här organisationen som jag satt upp. Däremot är det lite snopet att missa Eurovisionfinalen nästa år. Man kan inte alltid styra tajmingen till hundra procent.
Har omorganisationen som vd Hanna Stjärne genomförde i maj, där Anne Lagercrantz blev vice vd, påverkat ditt beslut?
– Det är faktiskt enkelt att svara på. Nej, den omorganisationen har inte påverkat mitt beslut att lämna. Det är klart att alla omorganisationer har en effekt på ett eller annat sätt men den omorganisationen har inte inneburit att jag har sett en anledning att ändra mina tankar och planer.
Vad har varit roligast under dina 20 år på SVT?
– Jag tycker att det mest stimulerande har varit att jobba med ett uppdrag som känns så otroligt viktigt i grunden, för Sverige som samhälle och som demokrati. Och att få göra det tillsammans med så otroligt smarta och dynamiska personer som jag får chans att göra både inom SVT och i samarbeten med upphovspersoner och medverkande och produktionsbolag utanför.
Vad var tråkigast?
– Tråkigast … det är en bra fråga … Jag har uppenbarligen ett rosa skimrande filter för ögonen just nu när jag tittar tillbaka. Jag har otroligt positiv erfarenhet av mina år här. Jag har hela tiden känt att utöver uppdraget och de fantastiska kollegorna så har SVT stöttat min egen utvecklingsresa och gett mig stora förtroenden som jag har försökt förvalta för att bidra till företagets utveckling. Så jag har en väldigt positiv bild av mina år här på företaget, verkligen.
– Men en sak som har varit tråkig och skavt är när man märker att personer känner sig besvikna och inte alltid känner sig inkluderade i SVT, som ju ska vara hela Sveriges television. Det är avgörande att SVT finns till för alla, att SVT har högt förtroende och ett brett, varierat utbud. Det är bara med ett brett utbud som man har chans att finnas till för alla. Och då är det lättare att leva upp till demokratiuppdraget. Det tror jag ibland vissa glömmer bort.
Du vill ge en känga åt vissa politiska partier som vill ha ett smalare SVT?
– Nej, det är ingen känga. Jag har inga problem med att man har olika syn på hur SVTs uppdrag ska formuleras. Men jag kan ändå passa på att uttrycka att jag tror att det är centralt för att SVT ska lyckas med sitt kärnuppdrag att SVT fortsätter att ha ett förtroendemandat och fortsätter att leverera ett brett uppdrag inom många olika områden. För jag tror att det bäst möter publikens behov och gör att SVT kan uppfylla sitt viktiga demokratiska uppdrag. Så menar jag.